Sassersson och sanningen

En gång i tiden var Torbjörn Sassersson en arg ung man som försökte ta heder och ära av UFO-Sverige. På den sajt som han då drev publicerade han inlägg där UFO-Sverige pekades ut som än det ena och än det andra. Bara det var negativt. Efter några år upptäckte Torbjörn S att han faktiskt inte hade fog för sin kritik och mejlade att han till en början, då han påbörjade sin kritik mot UFO-Sverige, ”inte hade förståelsen för den oerhörda problematik ni rimligen måste konfronteras med när ni intar rollen att försöka på ett adekvat sätt dokumentera och samtidigt hantera UFO-frågan i samhället”.

Efter det släppte han ämnet och sökte sig mot andra marker som lockat sedan länge. Bland annat Sanningsrörelsen som påstår att det inte var al-Qaida som låg bakom 11 september-attackerna utan troligen en konspiration med George W. Bush i spetsen. Jag är av en helt annan åsikt men inser att det finns en rad skäl för att kritisera Bush och den amerikanska administrationen för hur de i efterhand har skött informationen om och undersökningen av attacken och dess orsaker.

Så för några veckor sedan skrev jag en artikel om en mördare i Malmö, den så kallade Serieskytten. Mannen, som ännu inte är dömd, visade sig ha skrivit en rad inlägg på Vaken.se och varit allmänt aktiv när det gäller att kommentera 11 september-konspirationerna. Om detta hade Sveriges Radio gjort ett program och om detta program skrev jag. Tyvärr lade en redaktör på DN.se in en passus från programmet där det påstods att Vaken.se hade antisemitiska inslag. Något som jag inte kunde stå för och valde att inte publicera trots att det alltså fördes fram i programmet.

När jag upptäckte detta ringde jag direkt till DN.se och bad redaktören ta bort meningen. Vilket gjordes omedelbart. Eftersom Sassersson upptäckt artikeln skrev han en sur blogg där ha påstod att jag skrivit det jag inte skrivit. Något som han givetvis inte kunde veta. Så jag upplyste honom hur det hela gått till.

Hjälpte detta? Nix. I dag skriver Sassersson en annan blogg där han åter påstår att jag skulle ha skrivit detta: ”Clas Svahn pekade nyligen ut vakenrörelsen i Sverige med att den har antisemitiska inslag.” Det är inte ofta jag kallar folk för idioter och kanske gör jag det inte nu heller men när en person trots att vi har pratat igenom en sak och han lovar att ändra på det sedan struntar i det i alla fall, då ger jag inte längre tre öre för den personens trovärdighet.

Senare, när Sassersson läst men inte publicerat en kommentar jag skrev till hans blogg, ändrade han till:

”Clas Svahn pekade (helt oskyldigt) nyligen ut vakenrörelsen i Sverige med att den har antisemitiska inslag. Bloggare på nätet reagerade kraftigt och konfronterade Clas Svahn varpå Svahn svarade att en redaktör på DN hade adderat påståendet både i ingressen och i brödtexten. Clas Svahn vägrar berätta vem denne redaktör är, men förargades över tilltaget.”

Så varför skrev  Sassersson då som han gjorde? Varför gjorde han inte rätt redan från början? Varning för Sassersson med andra ord. Hans agenda är inte vad den synes vara och hans längtan efter att bli journalist lär nog stanna vid just detta.

Förmiddagen ägnade jag åt att skriva brev och städa duschen. Det var lite roligare att skriva breven men duschen blev verkligen skinande blank.

På jobbet blev det en hel del mindre saker skrivna. Världshändelserna uteblev. Mest uppmärksamhet väckte en bild från Nordkorea där en jätte till soldat syns i bakre ledet i samband med Kim Jong-Ils begravning. En del spekulerar om att bilden är fejkad men det mesta lutar ändå åt att det kan vara en nordkoreansk basketspelare av ansenlig längd som står där.

Hann gå på La Barca med Susanne. Inte illa eftersom vi aldrig ätit ihop tidigare.

Nu går jag på nyårsledighet!

Fotnot: Denna bloggs inledning är ändrad efter begäran av Torbjörn Sassersson och omskriven av mig själv den 6 maj 2013.

Loading