Kulturnatt i Norrköping och SVT

Albin Pettersson. Olle Tholén, undertecknad och Lina Skandevall.

I dag har jag tillbringat större delen av dagen i Norrköping med start strax före 14 på AFU för att lämna lite böcker och annat och för att träffa Anders som satt där och jobbade med Steve Gambles material som jag hämtade i England för några år sedan. Vi ligger nästan alltid lite efter när det gäller våra samlingar men eftersom det nu kom in mer från Bufora och England tyckte Anders att det var läge att ta ett större grepp.

Klockan 14 kom Tina Enström från SVT Öst och sedan tillbringade vi den närmaste timman tillsammans med henne och hennes kamera då hon filmade ett inslag som kommer att visas i morgon på SVT Öst, och på Play.

Anders intervjuas av SVT.

Vi hann titta på huvudlokalen, lokalen som vi tar in samlingarna i och sorterar dem och så ett av biblioteken, alltså tre av de 16 lokaler vi har och det räckte för att Tina skulle bli imponerad. Anders och jag pratade växelvis om arkivet och hur den senaste sändningen från Storbritannien kommit hit och hur den tas om hand.

När klockan blev 15 var jag tvungen att dra till Cnema för att vara med på Kulturnatten där men då var vi klara och Tina tackade för sig och åkte tillbaka till redaktionen med ett klippjobb framför sig.

På Cnema väntade Crazy Pictures Olle Tholén och Lina Skandevall från Skandevall Media AB som skulle hålla i kvällens event som genomfördes i tre omgångar med den första 16.00, den andra 17.00 och den sista 18.00. Upplägget var det samma på alla tre och inleddes med att Lina introducerade, jag pratade om UFO-Sverige och AFU medan ett bildspel rullade bakom mig och att jag sedan presenterade ett intressant fall. Därefter satt jag och Lina och pratade en stund innan Olle Tholén anslöt tillsammans med Albin Pettersson som berättade om filmprojektet ”UFO Sweden”.

Många ville prata efteråt.

Olle och Albin berättade om hur de upptäckt UFO-Sverige genom AFU och hur entusiastiska de blivit över att det fanns en organisation som våran – och att de som jobbade med dem var så förnuftiga och skeptiska mitt i allt det knepiga.

”Vi ville göra en film där dessa personer och deras förening ställdes inför en verklig gåta”, sa Olle till publiken som fick ställa frågor efteråt. Och det blev många!

Undertecknad framför filmens logga.

Uppslutningen var riktigt bra. Den första presentationsvändan lockade omkring 200, nästa 150 och den sista 100.

En av de många frågorna handlade om varför inte Norrköpings kommun förstår att satsa på oss så att vi kan bygga upp ett museum som kan komma kommuninvånarna och turister till glädje. Och det kan man ju undra. Mannen kom sedan fram efter scendiskussionen och undrade om han inte kunde hjälpa oss att trycka på med ett medborgarförslag som han kunde skicka in och det tyckte jag lät som en alldeles utmärkt idé.

Över huvud taget var timmarna på Cnema väldigt positiva och roliga. En entusiastisk publik, bra frågor och ett bra gäng att jobba tillsammans med. Och filmen den växer fram. Klippningen är helt klar och nu jobbar Crazy med ljudet och filmmusiken.

När jag väl kom därifrån var jag sist av alla i soffan och på vägen hem ringde jag lite folk i föreningen för att berätta hur bra det hade gått. Väl hemma hade Anneli fixat en del av middagen men jag fick uppgiften att steka köttet som vi sedan åt framför teven för att se Sverige bli utspelat av Serbien och få stryk med 1–4 i Nations League.

De sista timmarna av dagen ägnade jag åt att sortera in digitalt material från Bokmässan och från i dag i datorn. I säng 00.30 efter att Niklas kommit hit för att sova över. Han hade varit på fest i närheten och intog sin gamla säng.

 159 total views,  2 views today