Mary Evans

evanshilarymary

Ingen sovmorgon i dag heller utan stack in till DN tidigt på förmiddagen för att tömma den där eländigt lill brevlådan vi har fått oss tilldelade i datorn. I går var det så många mejl att jag inte ens fick access till att stryka dem! Att jag åkte in berodde bland annat på ett mejl från Hilary Evans som jag inte kunde öppna. Nu när jag kunde det så innehöll det tyvärr det dystra besked som jag hade förväntat mig. Hilarys fru Mary, sjuk i alzheimer sedan några år, hade gått bort den 29 juni. Ni kan se henne och Hilary framför ingången till den bildbyrå som bär hennes namn: Mary Evans Picture Library som grundades av de båda makarna 1964.

Jag har haft förmånen att träffa dem båda flera gånger under en rad av år. De har alltid ställt sitt hem till vårt förfogande när vi har besökt Storbritannien. Mary var, liksom Hilary, passionerat intresserad av böcker och deras hem i södra London är ett veritabelt bibliotek. Hon var också en sann hundälskare och hade ett helt rum fyllt av hundlitteratur plus att paret givetvis hade en egen hund.

Vid ett av våra besök såg vi en staty av en hund sittande i dörren till just det rummet och jag kan inte påstå att jag blev särskilt förvånad när vi fick veta att just den statyn var den som syntes på ”His Masters Voice”-loggan som har prytt hundratusentals skivor. Ett annat intresse var boken ”Black Beauty” som Mary samlade på. En hel vägg på nedervåningen var fylld av olika utgåvor av just den boken.

I november 2006 märkte vi att Mary inte var sig lik. Då hade hon fått diagnosen alzheimer tidigare samma år. Hennes minne sviktade och orden fanns inte längre där. Något som hon själv var ruskigt medveten om. Vi led fruktansvärt med henne där vi satt runt middagsbordet. Nästa år bodde hon inte längre hemma utan hade tvingats flytta till ett speciellt boende där hon fick den vård som hon så väl behövde. Inte långt därefter slutade hon att känna igen sin man och blev mer och mer innesluten i sin egen värld.

En tid efter det att Mary kommit till hemmet kontaktade Hilary mig och undrade om han kunde få en kopia av den bild som ni ser här ovan. Jag beställde en papperskopia och skickade över, den lät han sedan rama in och ställde på Marys rum. Men fotot sa henne inte längre något. För Mary var det två okända människor som tittade mot fotografen. Nu är hon borta och jag hoppas att Hilary klarar det. Jag har mejlat honom och framför mina tankar.

I dag fyller UFO-Sveriges tidigare ordförande Bevan Berthelsen 72 år. Bara att gratta!

Dagen i övrigt har bestått av några vändor till på parkeringsplatsen. Övning ger färdighet och vi har nog kört där mer än 100 varv nu. Växlingsövningarna går bättre och bättre och jag tror faktiskt inte att Niklas har fått motorstopp mer än en gång hittills. Sedan grillade vi biffar med fårost och annat godis som Anneli gjort och åt i värmen på verandan. Fotboll blev det också. Höll på Tyskland men efter bara tio minuter hoppades jag att Spanien skulle vinna istället eftersom tyskarna inte presterade något medan spanjorerna verkligen bjöd upp till fint spel. Viva España!

Under matchen ringde Bertil som har fått korn på ett mycket intressant ufofall som skulle ha inträffat i en sjö i mellersta Sverige. Händelsen är så extrem att det är sällan eller aldrig som man hör talas om något liknande här i landet. Tyvärr har Bertil inte fått uppgifterna direkt från de två observatörerna utan från en mellanhand som berättat hur de två under en fisketur fått se en metallisk farkost stiga upp ur sjön.

Spännande, minst sagt. Men det är ju självklart så att alla som är intresserade av att undersöka ufofenomenet, och det är Bertil, vill tala med de två observatörerna. Men mellanhanden säger att de inte är intresserade av att tala med någon. Nu är det inte helt ovanligt att en historia låter bättre när den berättas av ett mellanled. Ofta blir man besviken när man väl får höra den direkt från vittnet. Men i det här fallet tar nog både Bertil och jag den chansen. Det är bara att hoppas att de båda ändrar sig.

Nu har jag kört ryggövingar med båda pojkarna som assistenter och det har gjort en del positivt. Bara att fortsätta utnyttja dem i morgon.

Fick ett filmklipp som en av männen bakom filmen tyckte att jag skulle se. Snyggt gjort!:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gt5M-o9al8A&NR=1[/youtube]

Var ute och kikade på lysande nattmoln, som var stora och vackra, men hittade också de här fina molnen rakt i norr.

moln100707

Loading