Kursjobb och bolidforts

20100915regnbage

Det föll ett lite gråtrist regn när jag körde Niklas och en klasskamrat tll Gjörvelns slott i morse där de skulle utgå för vidare kanotpaddling och tältning med klassen i natt. Men vädret bättrade på sig framåt dagen så jag tror at de fick en bra dag till slut. Och en torr natt får vi hoppas.

Kanske minns ni länken jag lade in på bloggen i går till en observation i Ljusdalstrakten. En observation som jag då bedömde som en bolid. Jag ringde i alla fall upp journalisten i dag och vi pratade en stund om meteorer av olika ljusstyrka. Hon berättade då att en man från Växjö, på besök i Örebrotrakten, hade lyckats fånga denna meteor på bild när den passerade honom på väg norrut. Självklart blev jag nyfiken, fick bilden skickad till mig och tog kontakt med fotografen.

Det visade sig att han varit ute och fotograferat stjärnor klockan 00.06 natten mot i tisdags då en bamsemeteor korsat himlen och kamerans synfält. ”Jag såg hur den for över himlen och blev orange när den nådde horisonten”, säger Rikard Söderberg till mig när jag slår honom en signal från Dormys golfbutik där Markus gick och puttade en stund efter att vi lämnat in hans klubbor för tillfixning.

Resultatet blev en artikel till i Ljusnan, nu med min förklaring, och att Rikard gav mig tillåtelse att publicera hans bild. Artikeln är inte helt korrekt. Det som står om att boliden syntes från Sundsvall till södra Värmland har inte med den här observationen att göra utan var ett exempel jag gav journalisten på hur långt en bolid kunde följas. Men det var många nya fakta för henne och vi pratade en god stund. Inte alltid så lätt då. Ni kan i alla fall se den fina bilden här nedan. Boliden passerar precis till höger om Polstjärnan och fortsätter förbi bakre delen av Karlavagnen innan den försvinner ur sikte bakom ladan. Foto: Rikard Söderberg alltså.

Eftersom jag och Markus var ensamma hemma i dag (hämtade Anneli på Barkarby station sent i kväll, hemkommen från Halmstad) så gick vi och åt kinamat på Elegant Garden i Jakobsberg. Då ringde en journalist på P3 som ville komma till kursen för att göra reportage. En kurs som nu är i princip fullspikad med 47 deltagare varav 11 nybörjare. Ni som inte har anmält er måste ringa mig eller mejla för att kolla om det finns platser kvar.

Har suttit en hel del med kursarbete i dag. Jobbat med gruppindelningar, schema och annat praktiskt. Filat på föredragen. Och så har jag fortsatt skriva på vårt överklagande till länsstyrelsen när det gäller vägen som ska dras genom vår skog. Pratade med Rasmus Åkerblom på teve som också håller på med något uforelaterat som nu verkar ta en annan form än tanken var från början.

En annan viktig sak som inträffade i dag var att Tobias Lindgren på vår rapportcentral fyllde år så jag firade honom genom ett antal telefonsamtal under dagen. Ett där jag gratulerade honom – de övriga med att ge honom några arbetsuppgifter och att diskutera igenom de kursavsnitt som han ska hålla i. Tobias håller på att få sin utsikt förstörd av ett nytt hus och funderar nu allvarligt på att flytta till Norrköping. Det lär finnas en lägenhet på Ljuragatan – granne med AFU! Det vore ju inget dumt ställe att bo på.

Fick telefon från en man i Hälsingland som berättade om hur han kan bota människor, påverka vädret och få kolsyra att försvinna ur läskedrycksflaskor. Han var trevlig och vi pratade en god stund om hans olika förmågor. Det finns många där ute i vårt avlånga land som säger sig ha olika slags gåvor. Synd bara att man inte har tid att hinna träffa dem alla. För intressanta är de och en utmaning för en nyfiken ufolog.

Bilden högst upp tog jag genom vindrutan utanför Dormys i Barkarby. Jag förbannade mig själv att jag bara hade mobilkameran med mig eftersom både jag och Markus kunde konstatera att det nog blev den ljusstarkaste regnbåge vi hittills sett. Ni kan se att det finns en sekundär också. När vi körde en bit längre bort var den riktigt stark och ena benet på den gick ned framför några träd på Barkarby nedlagda flygplats. Så det hade varit hur lätt som helst att hitta krukan med guld! Nu blev det inte ens en vettig bild…

Boliden över Örebro den 14 september klockan 00.06. Foto: Rikard Söderberg.

orebroboliden2010

Loading