Förstagångsväljare

I dag blev Niklas förstagångsväljare på riktigt när han gick till röstlokalen på sin gamla skola, Neptuniskolan, för att rösta i de tre valen. Det är ju stort. På väg dit och hem mötte vi andra förstagångare, Loppe och Johan tillsammans med sina föräldrar. Här gick de ju alla i första klass en gång i tiden.

Efter röstandet gick vi hem och åt en snabblunch innan Anneli stack till svampskogen och Niklas satte sig för att plugga en stund. Själv åkte jag sedan till jobbet för vad som kunde bli en spännande valkväll där jag skulle bevaka precis allt UTOM själva valet. Nu blev det ju inte så värst spännande. Ganska snabbt stod det klart att Alliansen skulle vinna men att inget block fick egen majoritet spetsade ju till det ordentligt. Nu är frågan om miljöpartiet kommer att låta sig lockas av Reinfeldts locktoner.

Jag skrev alltså om allt annat som hände i kväll vilket blev att BP äntligen lyckades täta oljeläckan i Mexikanska golfen, att en kvinna med kulspruta började skjuta ihjäl folk på ett sjukhus i Tyskland, att valet i Guinea sköts upp (intressant?), att en misstänkt terrorist greps på Schiphol, att Bermuda förbereder sig för orkanen ”Igor” och sist men inte minst om en liten religiös sekt i Kalifornien som gav sig iväg till en park för att invänta jordens undergång.

Valkväll som det var levererades 60 pizzor till redaktionen som vi smaskade i oss vid tangentborden. Sedan blev det smörgås och dricka.

En sak kan jag säga om valutgången i kväll. Det var för bedrövligt att ett parti som kallar sig Sverigedemokraterna, men som nog borde heta något, annat kom in i riksdagen. De står för en främlingsfientlighet och en människosyn som strider mot allt som jag har lärt mig och växt upp med. Att hjälpa andra, särskilt dem som har det svårt, är oerhört viktigt. Att känna empati med andra människor likaså. Sverige är illa ute när så många väljare vill se ett sådant parti företräda dem.

Anneli och jag flankerar Niklas med röstkortet i högsta hugg.

valet10_01

Framme vid Neptuniskolan.

valet10_02

Loppe gör tummen upp för att han ska få premiärrösta.

valet10_03

På väg hem mötte vi Peter och Johan som skulle till Neptuni.

valet10_04

Markus får vänta några år till innan det blir valdags. Han stack iväg och spelade golf istället.

valet10_05

Loading