Okunskap är alltid intressant

Under kvällen har jag stött på ett par intressanta exempel på okunskap. Ett av dem i form av ett mejl från en viss Julius G, som för några år sedan skickade många mejl till mig och andra inom UFO-Sverige. Hans bristande förståelse för vad vi inom föreningen jobbar med gjorde att fler än jag tröttnade på honom.

Nu återkom den gode Julius med ett mejl riktat till en rad personer inom UFO-Sverige. Hans slutsats (fråga?) är om vi är medvetna om att allt som vi faktiskt kan tänkas upptäcka inom ufoämnet kommer att vara ”av icke spännande art”. Vad han menar är givetvis att vi inte kommer att hitta bevis för vare sig utomjordingar eller nya okända fenomen. Nej, om sådana upptäckter mot Julius förmodan ändå skulle göras så görs de av vetenskapsmän.

Julius har givetvis inte förstått vad vi håller på med. Vi jobbar med att undersöka något som vi inte har svaret på och vi gör det inte för att bevisa en särskild hypotes. Men genom vårt arbete hjälper vi människor att få svar på vad de har sett – i alla fall i de flesta fall.

Att påstå att vi inte kan bidra med kunskap om fenomen som eventuellt kan visa sig vara något helt nytt är som att säga att amatörastronomer inte tillför astronomin något. Vi är experter på misstolkningar, visst, men vi är också experter på att urskilja de få fall som antyder fenomen och föremål som vi i dag inte har svaret på vad de är. Genom att samla dessa uppgifter, och det är något som vetenskapsmännen inte gör, lägger vi en grund för framtida forskning.

Nu är Julius inte den ende att ha missförstått UFO-Sveriges arbete. I en tråd på Vetenskap och Folkbildnings Facebooksida skriver några få VoF-anhängare de mest bisarra och nedsättande saker om UFO-Sverige. Andra, de flesta, tar oss i försvar. Som Maths Husander: ”Lyssnade på en intervju med en medlem, han tyckte det va spännande att försöka lista ut vad folk hade sett, om det va flygplan, planeter eller nåt annat. Han trodde inte på rymdvarelser, och UFO handlar väl om oförklarliga fenomen på himlen. Personen ifråga kände sej i alla fall nöjd när han kunde ge en naturlig förklaring till UFO, så det är ju inte bara foliehattar som tror på gröna gubbar i den föreningen.”

Och Amanada Duregård: ”Jag känner flera skeptiker som är medlemmar i UFO-Sverige. Deras arbete har inget med tron på besök av aliens att göra, utan handlar om att hitta naturliga förklaringar till UFO-rapporter.”

Och Lasse Magnusson: ”Tråkigt med en sådan ton i vissa inlägg mot en seriös förening som har samma målsättning som VoF.”

Men det finns de som inte har bemödat sig om att ta reda på fakta innan de att sig vid tangentbordet: ”Lika seriösa som Homeopati-Sverige”, ”Haha så tragikomiskt” och ”Det de bygger sin verksamhet på är suddiga filmer och bilder, bevislösa berättelser och anekdoter. De talar sedan om en rest på 5% som de inte lyckas hitta en förklaring på. Istället för att anta att de fem procenten har en liknande förklaring som de andra 95 hyser de förhoppningen att de är t ex något nytt naturfenomen på spåret, eller ännu hellre något äkta utomjordiskt objekt. Själv har jag svårt att se var det vetenskapliga ligger i detta.”

Jag skrev ett par svar och fick glädjande nog ett stort antal gillande.

Själv har jag goda kontakter med VoF och respekterar deras aktiva och undersökande medlemmar. Vid flera tillfällen har jag blivit ombedd att hålla föredrag åt dem i andra städer och för dem själva i Stockholm och Göteborg. Jag har skrivit i deras tidning ”Folkvett” och diskuterat ufofrågan i olika sammanhang.

Innan jag gick till jobbet läste jag igenom verksamhetsberättelsen som Anders Berglund och jag bollat några varv och med något lite puts till så var vi nöjda båda två. Lagade mat tillsammans med Anneli och körde Niklas till pendeln för vidare färd mot Skövde via Centralen. Han ska ned för att titta på lägenhet eftersom han ska jobba på Radio Skaraborg i ett par månader i sommar.

På jobbet har fokus legat på Nepal och den omfattande förödelsen där efter jordbävningen i dag. Jag tog på mig att skriva om klättrarna i Himalaya och om de svenskar som befann sig i området. Det blev en lång rad samtal, bland annat ett till

I dag skriver ufokollegan Håkan Blomqvist om ”Ghost Rockets” på sin blogg. Läs den gärna.

Fick ett lätt frustrerat mejl från Torbjörn Sassersson som fått följande twitterinlägg från Peter Olausson: ”Clas Svahn står för en utsökt nertagning av @Sassersson i senaste UFO-Sverige.” Nu menade den gode Olausson ”UFO-Aktuellt”, men det fattade ju både jag och Sassersson. Sassersson hade visserligen inte läst mitt inlägg i tidningen men ville i alla fall omedelbart ha möjlighet till replik. Vilket inte blir aktuellt. Så nu ska han skriva om mig på sin egen sajt NewsVoice där han lär nå redan frälsta Clas Svahn-hatare.

Staffan och jag intog vår enkla kvällsmåltid på Lilla Asien i form av restaurangens buffé. Nästan i mesta laget.

En kväll i lagom takt men med mycket att göra.

Loading