Tage och Ragnhild i Töreboda

chrisragnh1607
Efter frukost hemma hos Raili i Mariestad sa jag tack och hej för den här gången och körde till Töreboda där jag hade två träffar den här dagen. Första stopp var UFO-Sveriges Tage Bång som numera lagt taxikörandet på hyllan och istället satsar ännu mer av sin fritid på att hjälpa föreningen. Inte minst var han med Johan, Tobias och Tony till Tåsjö för att leta efter de delar av en trasigt farkost som en man påstått sig ha grävt ned där.

Nu hittade man inget men Tage var nöjd över expeditionen och hyllade den goda kamratskapen inom föreningen, och det är ju viktigt nog!

Efter att ha ätit några mackor och pratat ett tag åkte jag vidare några hundra meter till min kusin Ragnhild Svahn som lämpligt nog bor på Svanstigen. Vi ses ju inte så förfärligt ofta så det var verkligen roligt att tillbringa några timmar tillsammans. Ragnhild vet det mesta om släkten medan jag är ruskigt dålig på den samma så nu var det perfekt att få en liten guidad till några platser i Fredsbergsområdet och sedan köra vidare till Ragnhilds och hennes man Christers stuga lite norr om Töreboda där vi pratade en bra stund – och åt hennes goda blåbärspaj plus en köpesmacka med räkor. God den med.

Eftersom jag hade med mig en bunt bilder från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal som jag hittat efter mamma så tog jag chansen att fråga Ragnhild om hon kände igen några. Vilket inte var så lätt. För jag skulle tro att bilderna kommer från min mormor och föreställer hennes vänner i USA, dit hon emigrerade en gång i tiden, och vänner här hemma. Inte bara släkt. Men några lyckades vi nog få ordning på.

När hennes Christer dök upp efter jobbet så kom vi att prata om lite annat också för Christer hade en gång träffat en man under en jakt i Hälsingland som stenhårt trodde på att det fans småfolk som bodde under jorden. Och när Christer återberättade mannens egna upplevelser så kan man inte klandra honom för detta.

Den ena händelsen fick Christer berättat för sig i samband med en jakt då han precis var på väg att lägga ut en snus men varnades av mannen för att spotta den på marken. Att det var för att skydda småfolket, som Christer aldrig hört talas om tidigare, stod snart klart. Mannen berättade då att han vid ett tillfälle under en annan jakt hört små knepiga röster och tittat en bit ifrån sig. Då hade han fått syn på en familj av småfolk där mannen föreföll berusad (!) och kvinnan skällde för fullt på honom. En historia lika absurd som många ufokontakter.

Vid det andra tillfället hade mannen gått bort sig i skogen under en harjakt med hund då snön plötsligt börjat vräka ned. Till slut insåg han att han inte skulle kunna hitta hem och lade sig under en gran för att vänta ut morgonen. När han vaknade kände han hur någon drog honom i byxbenet och strax därpå visade en liten man honom vägen ut till en väg som fanns bara drygt 100 meter längre bort.

Tyvärr är mannen som berättade detta för Christer borta och det är väldigt synd. Jag hade gett en hel del för att ha fått prata med honom.

Till slut närmade sig klockan 16 och jag fick tacka för mig och skjutsades in till Töreboda där jag hade bilen av Ragnhild. Strax före 19 var jag tillbaka i Järfälla och kunde hjälpa Anneli med grillningen denna vår sextonde bröllopsdag. Lammracks blev det med kokt potatis och en del annat gott plus ett glas kall rosé. Markus anslöt och vi lät oss väl smaka.

Ufomässigt så gick UFO-Aktuellt iväg till tryckeriet efter det att jag pratat med Håkan E och godkänt den sista annonsen och så såg jag att Marc Hallet nu blivit klar med ännu en digital upplaga av sin bok om Adamski. Gratis att hämta här.

Tage Bång hemma i Töreboda.
tagebang160721
Ragnhild vid stugan.
ragnhildstuga1607
Och så jag tillsammans med min kusin Raghnild.
csragnh1607stuga
Den som skulle bli min pappa Lennart sittande och hans bror Gunnar stående. Cirka 1928.
lennartgunnar1900

Loading