Slut på säsongen och sill


Så var det färdigspelat för i år, badmintonsäsongen är över. Varken jag eller Stefan kommer att hinna spela någon mer match innan nyåret slår till så i dag ställdes vi inför det stora avgörandet med 17-17 i matcher. Och som så ofta förr blev det en udda match, hur det gick kan ni ana av bilden här ovan.

Jag lyckades sjabbla till början av de två första seten så att jag låg under med 0-6 och 1-7 för att sedan hanka mig fram och vinna några enkla och ibland svåra bollar. Hur det gick till har jag som vanligt ingen aning om. Men spelet var stundtals rätt bra faktiskt och vi gjorde båda några av våra bättre bollar i år.

Att jag lyckades vinna med 16-14 och 15-10 i de två första seten är en gåta som passar i någon av mina det okända-böcker. Sista setet blev tajt och där vann jag med 15-13. Trötta blev vi! Det var verkligen skönt när matchen var slut. Så i år vann alltså undertecknad med 18-17 vilket var trevligt med tanke på hur illa det gick 2018.

I morse möttes jag och Anneli av en skvätt snö. Det började som regn och slutade nog som det också. Men under någon timma var det julstämningen faktiskt. Så här långt är det mest grått och mulet i december.

Innan jag blev hämtad av Stefan skrev jag några brev och ett par kort till. Så nu är även de på lådan.

Innan Anneli kom hem gjorde jag året Brantevikssill. Receptet, som jag fick nys om för några år sedan tack vare Lena Göransson på jobbet, är som följer:

Först ska man lägga strömmingen (600 gram) i 0,7 dl ättika (24%), 6 dl vatten och 0,4 dl salt över natten. Sedan drar man skinnet av dem och styckar dem i lagom bitar. Därefter gör man den kryddblandning som jag gjorde i dag:

1 stor gul lök grovhackas
2 röda lökar grovhackas
2 msk citronpeppar
1 liten fryslåda med tinad dill
3 dl socker
30 krossade kryddpepparkorn
30 krossade vitpepparkorn
1 lagerblad

Detta varvar man med strömmingen. Sedan får allt stå någon dag och sedan är det klart att ätas.

När Anneli kom hem gjorde vi gravlax och sedan rullades jag köttbullar som Anneli stekte. Och direkt efter det började vi med kvällsmaten. Det blev rätt många timmar i köket med matfix och ständig disk av redskap. Passade också på att testa en öl vi köpte i Visby i höstas, nämligen en Barlingbo Kalkstenshawaii Mango Ale. Smakade friskt men inte särskilt mycket mango.

Eftersom det är jul snart så slog jag också in ett par presenter till Markus.

Lite annat blev det också. Har fortsatt att klistra in tidningsklipp om rymden och det okända. Och så ringde Ebbe Schön och tackade för uppvaktningen ppå födelsedagen. Och jag berättade att jag läst ut hans senaste bok och haft stort nöje av den.

Ett par timmar i soffan med ”Vår bästa tid är nu” plus dagens avsnitt av julkalendern blev ett bra slut på dagen. Strax före midnatt blev det en bok och sängen.

Så här såg det ut innan sill och kryddor blev till ett.

Och här ligger allt i samma glassburk.

Loading