Försvarsmakten vill inte svara på frågor om ufo

En stillbild från USS Omaha-filmen.

Regnigt även i dag så när Stefan hämtade mig för badminton strilade det fortfarande. Har inte varit många minuters uppehåll sista dygnet. Med sig hade Stefan en kasse science fiction-böcker som han donerade för att jag ska kunna sälja till AFU:s fromma. Det tackar vi för!

Matchen var en knepig historia där jag fick stryk med klara 4–15 i första bara för att vinna andra med 15–8 och få däng sista med 12–15. Väldigt mycket upp och ner med andra ord. Men det var verkligen skönt att få röra på sig igen efter ett par veckor med enbart jobb och ingen motion.

Hemma igen blev det rester för mig och Markus, Anneli var på jobbet och hade bilen. Själv satte jag mig och förberedde mitt föredrag för Rotary i morgon och det blir ganska kort. Faktum är att jag bara hållit ett fåtal föredrag för Rotarygrupper genom åren eftersom de blir så korta och görs i samband med lunch vilket gör att fokus på lyssnandet inte är det bästa. Men nu är det den lokala gruppen här i Järfälla som frågat så då får man ställa upp.

På vägen till jobbet pratade jag med SVT som vill intervjua mig inför det att kongressen får den länge emotsedda ufoutredningen på tisdag. Intresset för vad som kan komma fram är mycket stort över hela världen, inte minst här i Sverige.

Under kvällen var jag i kontakt med Jeremy Corbell och fick tillstånd att använda hans filmer och bilder för publicering. Vilket jag gjorde i en längre artikel på DN.se. Ni kan se en stilbild ur den film som togs från stridsfartyget USS Omaha den 15 juli 2019 här ovan. Artikeln kommer att publiceras i papperstidningen senare i veckan.

Men jag skrev också till Försvarsmakten här i Sverige för någon vecka sedan och nu har jag fått ”svar”. Eller snarare ett ickesvar. Mina frågor var följande (och tack Peo Wärring för att inspirera till en del av dem!):

”Mitt namn är Clas Svahn och jag är journalist på Dagens Nyheter. 

Jag skulle vilja ställa följande frågor till ÖB med anledning av att det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har inlett en undersökning av en lång rad observationer av UAP (ufo) som rapporterats och ibland fotograferats och/eller registrerats på radar längs USA:s kuster under de senaste tio åren. Detta sedan den amerikanska kongressen gett det amerikanska försvaret i uppgift att inrätta en särskild utredningsgrupp som ska utvärdera observationer av UAP gjorda av amerikansk försvarspersonal, UAPTF. En grupp som nu arbetar med frågan och kommer att producera en öppen och en hemlig rapport till kongressen i sommar.

Se: https://www.defense.gov/Newsroom/Releases/Release/Article/2314065/establishment-of-unidentified-aerial-phenomena-task-force/

Den amerikanska flottan har också tagit fram nya riktlinjer för hur dess piloter ska agera och rapportera när man möter för dem okända och oidentifierade föremål i luften.

Se: https://www.politico.com/story/2019/04/23/us-navy-guidelines-reporting-ufos-1375290

Det pågår också en intern utredning när det gäller vilka insatser det amerikanska försvarsdepartementet (DoD) har gjort när det gäller UAP.

Se: https://media.defense.gov/2021/May/04/2002633947/-1/-1/1/D2021-DEV0SN-0116.000_REDACTED.PDF

Under den senaste tiden har en rad bilder, filmer och vittnesmål publicerats av den amerikanska militären. Pentagon har också vidgått att de föremål som filmats är oidentifierade och att filmerna är tagna av militär personal.

Detta belystes för en tid sedan av det prestigefyllda CBS 60 Minutes där flera piloter trädde fram tillsammans med politiker:

Pentagon medger nu att amerikanska piloter och andra inom försvarsmakten har observerat okända föremål i amerikanskt luftrum.

Mina frågor till ÖB är:

1/ Känner ÖB till det arbete som just nu pågår i USA med att utreda piloters observationer av UAP?

2/ Hur ser ÖB på Pentagons inställning till att piloter nu ska rapportera UAP?

3/ Uppmanar den svenska försvarsledningen sina piloter och annan militär personal till att rapportera UAP?

4/ Har Försvarsmakten vidtagit några åtgärder sedan Pentagon nu officiellt har erkänt att det förekommer kränkningar av UAP?

5/ Utan att ange tid och plats, hur många rapporter av oidentifierade flygande föremål (UAP) har gjorts i svenskt luftrum under 2000-talet?

6/ Vad gör Försvarsmakten för att undersöka dessa rapporter?

7/ Finns det någon instruktion för piloter om hur de ska rapportera UAP?

Jag skulle uppskatta om ÖB kunde besvara dessa frågor så snart som möjligt.”

Så såg mitt mejl till Försvarsmakten ut. Och här är svaret från densamma:

”Hej Clas, Flygstaben hälsar att Försvarsmakten inte har någon sådan uppföljning. Möjligt att det fanns fram till 1970-talet den informationen bör finnas på Krigsarkivet.”

Delvis obegripligt men jag tolkar det som att det svenska försvaret inte följer upp några rapporter som dess piloter gör nom de har sett ett okänt föremål under en flygning. Vilket i det närmaste måste jämställas med tjänstefel.

Jag har i alla fall hört av mig till Försvarsmaktens pressekreterare och sagt att jag inte är nöjd med svaret. Och att man helt enkelt struntade i mina frågor.

Under dagen har jag också haft ett möte med min skyddsombudskollega Hans på jobbet eftersom han ska vara ledig en längre tid och jag får hoppa in på en del möten som han brukar vara med på.

När kvällen var slut hade drygt 18.000 läsare tagit del av min artikel om kongressens uforapport vilket är bra med tanke på att den publicerades först 22.00. Eftersom jag fått hjälp med filmer och bilder från Jeremy Corbell så skrev jag ett tevemanus och skickade allt till vår redaktion för sociala medier som ska göra ett inslag till i morgon.

Kvällens mat blev en tunnbrödsrulle från Nyhetsgrillen med en stödkorv i handen.

Hem efter 01.

 1,148 total views,  1 views today