Grattis till Anneli och tur till Uppsala

På restaurangbesök.

I dag fyllde Anneli 61 och det firade vi två gånger, först någon minut efter midnatt i natt då jag och Markus sjöng och överräckte en present och så i kväll när jag och Anneli gick på Spisa hos Helena på Scheelegatan och åt en Biff Rydberg, till mig, och en rödingfilé till Anneli.

Rabarsaften hälls på flaskor.

Innan vi gav oss ut i den varma Stockholmskvällen hade jag gett Anneli en hand när hon gjorde rabarbersaft och sedan tog jag bilen till Uppsala för att göra en del ärenden. Det första var att träffa Lars som digitaliserar VHS-band åt AFU. Lars hade ett par kassar med färdiga band och en hårddisk som jag tar mig mig till Norrköping på lördag.

AFU har en väldig massa band i olika format och det är fantastiskt att få hjälp att göra dem digitala på det här viset. Lars är en av många som arbetar i det tysta för arkivet.

Efter Lars fortsatte jag till Thomas Andersson och lämnade fem och en halv kasse med böcker, sa hej och åkte vidare. För tanken var att jag skulle komma tillbaka senare då Thomas hunnit gå igenom allt och då kunna ge mig ett pris på böckerna.

Thomas Andersson vid datorn.

Medan Thomas satt och kikade på kassarna åkte jag till en adress söder om Uppsala där dottern till den avlidne astronomen Bengt Westerlund tog emot för att jag skulle fortsätta gå igenom pappans boksamling.

Det tog sin lilla tid, närmare bestämt tre och en halv timma. Men så fyllde jag tjugo kassar också med en blandning av astronomi, skönlitteratur och skrifter som han själv författat.

Ett av rummen där det fanns astronomiböcker.

Jag har ju levererat tio flyttlådor med astronomiböcker från Gunnar Larsson-Leanders dödsbo till Mariestads astronomiska klubb för några veckor sedan och nu ringde jag ordförande Sören Persson, en gång medlem i sedan länge nedlagda UFO-Mariestad, för att höra hur de skulle lösa den donationen. För gott om plats har de inte.

Men Sören sa att böckerna kommer att placeras i själva observatoriet bara man skaffar lite fler hyllor, vilket låter bra.

Det blev inte mycket mat under Uppsalaresan men Gunilla, som dottern heter, bjöd i alla fall på kakor och vatten. Gott när man har slitit i några timmar.

Sedan bar det tillbaka till Thomas som hade lyckats räkna ihop det hela och det blev några nya sköna tusenlappar till AFU också denna gång. Dessutom var han väldigt nöjd med böckerna som mest bestod av tung matematik och en del filosofi, hans ämnen precis. Och när jag berättade att jag har femton kassar till i garaget hemma så blev han eld och lågor.

När jag kom hem hade jag fått ett ovanligt kuvert med Apollo 11-inriktning från Harri som spanar efter rymdfrimärken åt mig. Jag köpte det för en bra summa och nu ingår det i min stora samling med rymdmotiv.

Kom på posten i dag.

Under hela resan till och från Uppsala lyssnade jag på Frank Zappa, närmare bestämt på ”Zappa ’88: The last U. S. show”, en dubbel-cd. Mycket bra sällskap i bilen!

Hemma hjälpte Anneli mig att sortera alla böckerna och så ställde vi merparten av dem i källaren och en del i garaget. Nu ska de säljas på lite olika håll. Framåt sena kvällen sorterade jag också tre kassar med papper och kastade en massa dubbletter som jag inte hade möjlighet att kolla på plats.

Men kvällens clou var ett besök på Spisa hos Helena som var en del av min födelsedagspresent till Anneli. Vi hittade en bra parkering ett par kvarter bort och eftersom jag var chaufför fick Anneli stå för skumpadrickandet. Maten var bra även om min Biff Rydberg inte nådde upp till den klass som jag fick i Uppsala för några veckor sedan.

Förrätterna var det ingen fel på. Annelis Carpaccio var perfekt och min Skagentoast likaså. När vi satt där ringde en kvinna från Falun (Eva) som hade sett ett lysande föremål på himlen i går vid 22.45-tiden. Vi pratade fem minuter och jag bad att få återkomma i morgon.

Tredje pallen från Corliss.

Under kvällen har jag också mejlat med transportföretaget i USA och Jim Corliss som nu har packat sin pappas arkiv på en tredje pall – två fick vi för ett år sedan – och snart kommer den att vara på väg från Maryland över Atlanten till Stockholm. Det tog mig flera år att få till den här donationen och snart är allt på AFU vilket är fantastiskt kul.

Sängen lockade framåt 00.30.

 163 total views,  1 views today