Farväl till Raili i Mariestad

Markus läser en språktidning och Niklas spelar piano i Örebro.

I dag körde jag ned till Ullerås efter att ha hämtat Niklas och Markus, som båda fått ledigt från sina jobb, för att ta farväl av Raili tillsammans med Anneli och hennes syster Lena.

Vi gjorde ett depåstopp på McD utanför Arvika men var framme i Ullervad klockan 12.30. Eftersom Anneli och Lena ännu inte var på plats satte vi tre oss inne hos Raili och höll henne sällskap, strök henne på kinden och pratade med varandra. Det var sorgligt men också viktigt och välgörande.

När alla väl var där tände vi ett ljus intill henne och ställde oss sedan runt sängen och sa det vi hade i våra hjärtan till Raili. För även om hon inte kunde höra oss kändes det bra att berätta allt det fina vi kände och mindes.

När begravningsbyrån (Bloms) kom var mannen en tidigare handbollskamrat till mig från tiden i Maif och vi pratade en stund innan de tog hand om Raili och körde henne in till Mariestad.

Sedan ägnade vi fem några timmar åt att städa ur Railis lilla rum. Vi stuvade saker i våra bilar och annat hamnade i sopsäckar för transport till tippen. Ytterligare saker blev kvar och ska hämtas av Kyrkans loppis senare i veckan.

På plats i Tidan.

Jag körde också en sväng till Böckernas hus med de sista 19 bokkassarna från garaget så nu har de lite att göra där. Tommy mötte mig eftersom Peter var på lunch och tillsammans bar vi upp kassarna några trappor till hans lägenhet tvärs över gatan där han nu ska gå igenom allt för att prissätta dem.

Solen har lyst från en klarblå himmel större delen av dagen men när jag gick upp för att äta frukost i morse låg det snö på gräsmattan. Inte kul. Men sedan höll det fina vädret i sig hela vägen ner och hela vägen upp, för det blev en tur och retur-resa detta eftersom grabbarna jobbar i morgon.

När vi kramat Anneli (som stannar till på onsdag) och Lena körde vi och tankade och sedan till återvinningen och det var med nöd och näppe vi hann dit eftersom de stängde 16. Vi var nog där fem minuter före.

Jörgen med bokdonationen.

Nästa stopp blev Örebro där jag hade bestämt träff med Jörgen Drageryd som mejlat AFU och erbjudit oss böcker som han höll på att rensa ut. Ufoböcker alltså. Det var vi tacksamma för och dessutom var det så perfekt att vi alltså skulle den här vägen i dag.

Vi stod och pratade en stund och det kan bli fler böcker, fast i andra ämnen, längre fram. Till Markus stora intresse berättade han att familjen hade en massa golfböcker också.

Kvällsmat med Claes och Åsa.

När vi var klara där körde vi några minuter inom samma område, Adolfsberg, där Claes och Åsa erbjudit sig att förse oss med kvällsmat. Vilka fantastiska vänner man har! Och maten gick inte av för hackor, pulled pork med två olika gratänger. Så gott! Vi gjorde tabberas på det hela.

När vi äntligen närmade oss Stockholm hade mörkret börjat falla och första anhalt blev Markus bostad där vi lastade in det lilla han hade velat ha efter Raili. Han passade också på att bära ut sommardäcken till bilen för i morgon ska han byta.

Niklas hade lite mer saker, bland annat en stol och ett litet bord, plus en del mindre kassar, som han tagit med sig.

Till slut var det dags för mig själv att ta mig hem. Satte mig i soffan och åt en macka och drack en iskall cola medan jag gick igenom böckerna vi fått i Örebro. Satte på en tvättmaskin och även diskmaskinen, svarade på epost och först 00.30 blev det sängen.

Loading