Hemliga papper

hemligafoipapper

Tog mig upp 07.30 för att köra till FOI där Örjan mötte mig utanför vakten. Med sig hade han två pärmar som båda på olika sätt hade med ufo att göra. Och båda hade tills för bara några dagar sedan varit hemligstämplade. men på min begäran avhemligats. Tillsammans tittade vi som hastigast på materialet. Örjan hade ont om tid och skulle på ett möte men hade sedan tidigare kopierat allt åt mig i två tjocka mappar. Ni kan se ett av dokumenten fotograferat med min mobil här ovan.

En första titt visar att här finns en hel del om spökraketerna men också papper som jag aldrig sett förut. En del rapporter rör spion- och propagandaballonger som inte är särskilt intressanta men här finns också rena uforapporter. Nu ska jag läsa igenom dem och börja skriva mitt föredrag som jag ska hålla i Kalmar och som kommer att behandla dessa fall och frågan om den svenska militärens hemligstämplande av en del ufomaterial.

På vägen hem svängde jag förbi DN för att fiska upp ett paket med ryskt ufomaterial som anlänt från Mikhail i S:t Petersburg. Ni kan se vad som fanns i paketet på bilden här nedan.

Efter ett par bankärenden så åkte jag hem bara för att hitta Markus ätandes pizza i soffan. Det var visst någon ”konstig fisk” på skolans matsedel som hade lockat hem honom. Själv satte jag mig vid datorn och hittade ett mejl skrivet av min vän Tom Callen på Naturhistoriska riksmuseet. Tom har fått sparken (inne just nu tydligen) för att museet inte längre anser sig behöva en astronom eller någon som gör deras planetarieshower. Märkligt men i dessa tider när penningnissar styr allt så är inget förvånande längre.

I vilket fall ringde jag upp Tom som berättade att han, med chefens tillstånd, ville skänka de ufomodeller som han låtit tillverka när han producerade ”UFO – Sanningen är här” för Cosmonova för rätt många år sedan. Så jag åkte dit och vi satte oss i den måndagstomma hallen utanför Cosmonova och pratade fyrtio minuter. Tom var väl inte särskilt uppåt vilket är lät att förstå. Marknaden för planetariesastronomer är inte precis stor i Sverige. Jag kan väl säga att inte heller jag var så uppåt. När Tom försvinner så försvinner också en god kontakt på Cosmonova. Tom är dessutom utbildad fältundersökare och en sann UFO-Sverigevän. Hoppas bara att han kan få ett jobb som motsvarar hans stora kunnande.

John Pohlman skriver i sin blogg att stora mängder bladlöss har drivit till Finland från Ryssland. De syns till och med på radar. Inte illa för så små kryp. Måste vara väldigt många. Får se om de klarar överfärden över Bottenhavet också.

Plockade med mig Niklas med ett lass skräp till tippen och därefter lät jag honom övningsköra lite. Det gick bra i dag också. Men ännu så länge kör vi med automalådan och snart måste vi skaffa oss en manuell bil. Billigt helst. Men att börja med automaten är nog bra eftersom det ger mycket träning i trafikvett utan att han behöver tänka på att växla. Tids nog kommer vi dit.

Har också ringt till massmedier i Kalmar för att kolla att dvd-skivan med bilder och text om stämman har kommit fram. Det är inte bara att skicka ut pressmaterialet, för då är det få som bryr sig, men om man gör ett uppföljande samtal så nappar de flesta. Ska fortsätta ringa i morgon.

I morgon är det 30 år sedan vulkanen Mount Saint Helens i västra USA fick ett kraftigt utbrott. Jag var där några dagar senare och flög över platsen. En syn jag aldrig glömmer. Skrev en blogg om detta till DN.se som ni kan läsa här.

Tog en paus med familjen och såg den sista av de fyra filmer som Markus och jag hyrde härom dagen, nämligen den animerade filmen ”Nine” som handlar om den första tiden efter det att mänskligheten gjort slut på sig genom ett förödande krig där maskinerna gjort processen kort med oss. De som finns kvar är ett slags tyg och robotdockor som är nog så mänskliga och som tillverkats av samme man som tagit fram de förödande maskinerna. Dockorna gjorde han för att bevara den mänskliga själen. Lite gullig, lite ruskig och lite tänkvärd.

Har också jobbat i några timmar med mitt föredrag, vilket innebär att jag läser FOI-dokumenten och skannar det jag vill prata om och så bygger jag en power point. Om det bara inte vore så förtvivlat varmt inomhus! Håller på att smälla av framför datorn. Som sällskap har jag en Påsk Alt från 2009 som är en riktigt bra öl. En av de bästa som jag sparat sedan påsken 2009 alltså. Inte illa det. Nu njuter jag frukterna.

Klockan har hamnat åt 00.30-hållet så jag ska nog sluta nu. Har dagen på mig i morgon också. Men då ska jag vara klar är det tänkt.

Dagens sändning av böcker och tidskrifter om ufo på ryska från Mikhail.

mikhailbooks1005

Tom Callen med lådorna med modeller som nu ska till AFU.

tomcallenmodeller

Loading