Dagsarkiv: 24 augusti 2020

Naturhistoriska, Nacka och så sf-antikvariatet

Dan Holtstam tar en första titt i sitt eget mikroskop.

Eftersom jag fick låna bilen av Markus i dag, det är ju mest han som har den till jobbet numera, så passade jag på att göra en liten roadtrip i Stockholm med omnejd.

Första nedslaget var hos Dan Holtstam på Naturhistoriska riksmuseet som har lovat att titta lite närmare på Tierpsföremålet. Det ska förhoppningsvis gå att reda ut om det verkligen fanns några ”okända” och ”utomjordiska” ämnen i det som påstods efter analysen 1976.

Nu kommer det att ta ett tag innan han kan göra analysen eftersom han gör den tillsammans med en del annat när svepelektronmikroskopet används nästa gång.

Jag satt där en timma och pratade rymdsten och så passade vi på att besöka den nu stängda delen av museet där bland annat Muonionalustameteoriten finns plus en fossil meteorit från Brunflo, den första som hittats i Sverige. Sedan dess har 125 till plockats fram – alla från kalkbrottet på Kinnekulle.

Nästa mål var Nacka där Ragnar och Petra Lodén hade plockat ihop en låda med Lars Olof och Kerstins Lodén papper. Båda var ju astronomer och duktiga sådana. När de gick bort fick jag möjlighet att ta hand om deras boksamling och nu kom det alltså ännu lite mer.

Petra och Ragnar Lodén.

Också där blev jag kvar ett tag för att prata och dricka ett glas saft. Ni kan se Ragnar och Petra på bilden här ovan tillsammans med flyttkartongen med papper som jag fick med mig.

Magnus och Lars på plats.

Sedan tog jag mig till Söder och Stockholms Science Fiction-antikvariat där både Lars Jansson och Magnus Lekberg fanns på plats. Dit hade jag med en liten påse med sf som de fick av mig och i gengäld kunde jag hämta två Dénis Lindbohm till AFU och en Otto Witt (”Skapelsen”) till mig själv. Den gode Witt var i rätt dåligt skick men när jag kom hem plastade jag in den och nu funkar den i samlingen.

Ufolådan.

Det är riktigt kul att det funkar att driva ett sf-antikvariat i dessa tider och kontakten med Lars och Magnus är något jag verkligen uppskattar. Vi hade en hel del att parat om som vanligt och numera har de en liten låda med ufonböcker också – samtliga kommer från mig och är sådana som blivit över på AFU eller som jag fått via Parthenon.

Sedan bar det vidare mot nordväst med lunchstopp på Daisys i Vällingby. Satte mig vid ett bord och åt en tunnbrödrulle med Fanta inna jag åkte hem och hann byta några ord med snickarna som räknar med att allt ska vara klart inom två dagar.

Det blev inte så mycket skrivet i dag, bara ett par tusen tecken sist på kvällen. Då hade jag och Anneli lagat kvällsmat som avåts under partytältet. Men det var lite svalare i dag, hösten smyger sig på. Pausfilm i kväll blev lättviktaren ”Natt på museet” som var lite kul och en bra avkoppling för mig och Anneli. Och så smakade vi på ett äpple från vårt lilla äppelträd som smakade alldeles utmärkt!

Satte mig och jobbade med UFO-Aktuellt en stund men har bara fått några få texter så här långt. En av dem från Johan på UFO-Sveriges rapportcentral. Vi hade ett långt samtal om det fall han tar upp där och sedan mejlade jag i väg texten till Tobias Lindgren som ska göra en illustration.

Framåt kvällen nås jag av uppgiften, via ett mejl, att en känd svensk ufoobservatör har avlidit. Eftersom jag inte har kunnat få detta bekräftat så skriver jag inte personens namn i det här läget. Men om det är sant är det väldigt tråkigt. Jag har gjort teve med denna person och även tagit upp observationen i flera sammanhang.

Såg också i DN att Jerk Fehling gått bort. Alltså ännu en av de som jobbade i den svenska underrättelsetjänsten och samtida med Gunno Gunnvall. Jag och Jerk hade en hel del kontakter under åren och han var en mycket insatt och kunnig person.

En sak till innan vi stänger för i dag:

Utanför Naturhistoriska ligger en 22 ton tung klump av rent järn som A. E. Nordenskiöld förde med sig från Ovifak på Grönland 1870. Då i förhoppning om att det var en meteorit. han tog även med sig några mindre bitar som i dag återfinns Göteborg, Köpenhamn och Helsingfors.

Men redan 1879 kunde man konstatera att det inte var meteoriter, vilket givetvis hade varit häftigt. Men rent järn nära jordytan är också mycket ovanligt.

Järnblocket.

Loading