Förmörkad sol

solarseclipse110104

Solförmörkelser tillhör naturens små underverk och även om dagens bara var en partiell sådan så tog jag stegen och klättrade upp på taket strax efter 09 för att titta på den. Solskivan stod lågt vid horisonten och var till en början med omöjlig att se från marken så mitt nyskottade tak blev en utmärkt plats. Det blev ordentligt kallt om fingrarna eftersom jag inte kunde ha handskar på mig och dessutom är den plats som går att stå på uppe på taket väldigt smal. Men med hjälp av ett 200 mm objektiv och ett svetsglas så blev det några bilder.

Att bilden här ovan är grön beror på svetsglaset. Man ska aldrig titta direkt på solen utan ett mycket starkt skydd. Solglasögon räcker absolut inte men just svetsglas är alldeles utmärkt. När jag hade frusit där uppe en stund och sett månen glida fram över solen under tjugo minuter hade solen också kommit så pass högt upp på himlen att förmörkelsen gick att se från marken. Så jag gick in och väckte Niklas och Markus och lät dem titta genom vårt sovrumsfönster.

Strax efter lunch ringde frilansjournalisten Viveka och intervjuade mig om ufo och liv i rymden. Men mitt under intervjun blev vi avbrutna när Raili ringde och berättade att Annelis pappa Ingemar blivit sämre och andades allt långsammare. Annelis bror Thomas var på väg upp från Hindås där han och familjen befinner sig just nu. Jag fick inte tag på Anneli förrän lite senare och hon bestämde sig för att åka ner till sin mamma och pappa i morgon.

Enligt Raili så har Ingemar inte många dagar kvar så det ser ut som om jag och Anneli skulle förlora var sin förälder inom bara ett par veckor. Thomas ringde lite senare på kvällen och då satt han bredvid Ingemar på Ullerås äldreboende i Ullervad och då sov han.

Julen börjar ju gå mot sitt obevekliga slut så vi passade på att äta lutfisk med vitsås och kokt potatis vilket smakade riktigt bra. Jag har också suttit några timmar och sorterat papper och bilder efter mamma medan pojkarna har spelat WoW för fullt som vanligt. Men tidigare i dag hjälpte mig Markus en liten stund då jag plockat ur hela vitrinskåpet och sedan spikat fast hyllor och bakstycke så att den olycka som inträffade i går inte ska hända igen. Var iväg till Bauhaus vid lunch och köpte spik som passade.

Jag blir sittandes uppe med mammas papper till 01.

Anneli tänder några minst 40 år gamla tomtebloss som jag hittade hemma hos mamma.

tomtebloss1101

Den förmörkade solen fotograferad utan filter genom ett grenverk.

solmorker110104_01

Och med lite glitter.

solmorker110104_02

Loading