Fallna fåglar

matmedylva110105

I morse gav sig Anneli iväg med bilen ned till Mariestad för att vaka över sin pappa tillsammans med sin mamma och bror. Ingemar sover hela tiden och varken äter eller dricker så tyvärr är det bara en fråga om tid innan han lämnar oss även han. Egentligen skulle Anneli ha varit här i kväll eftersom Ylva kom på middag men jag och pojkarna har tagit hand om henne och tillsammans har vi lagat tournedo på den färska oxfilé jag köpte i går. Tillsamans med en fin rioja, sallad och pommes blev det riktigt gott. Avslutade med film (”Sherlock Holmes”) i soffan. Bra det också.

Innan Ylva kom hit pratade jag om de döda fåglarna i USA och Falköping (!) i SR Metropol som hade kontaktat mig tidigare på dagen om detta. Ni har säkert läst om det på bland annat Aftonbladets hemsida. Det började i Beebe i Arkansas för några dagar sedan då minst 2.000 fåglar hittades döda på marken och vägen. I måndags hittades 500 till utanför Labarre i Louisiana och sent i tisdags mellan 60 och 70 på en gata i Falköping.

Detta har givetvis startat spekulationer på nätet där folk gissar på allt från hemliga militära vapen (över Falköping!?) till ovanliga atmosfäriska fenomen. Jag ringde upp killen som hittade kajorna i Falköping och han berättade en intressant sak. Flera av fåglarna hade uppenbarligen levat när de tog mark eftersom det syntes spår i snön där de gått omkring innan de plötsligt lagt sig ned för att dö.

Om detta och om andra saker som kan falla från himlen (fisk, grodor, insekter, stenar med mera) berättade jag i radiosändningen som jag tyckte blev ganska bra. Även om händelserna är udda och kan verka knepiga så är de inte unika. En forskare i USA säger att det finns åtminstone 16 registrerade fall med över 1.000 fåglar som dött på liknande sätt under de senaste 30 åren – i USA. En ufokollega i Polen skriver att vintern 1979/80 dog omkring 400 fåglar där en mystisk massdöd.

Och så har jag ringt och grattat Stefan, min käre badmintonpartner, som fyller år i dag. Egentligen hade vi tänkt att spela i morgon men eftersom det råkade kollidera med ett annat åtagande så har vi skjutit upp det tills på fredag. Får väl överräcka en mindre present då. Men det blir inte i form av en förlorad match, det kan jag lova.

Har öppnat eposten för första gången på ett par dagar efter att ha fokus på annat håll. Det tog några timmar att svara på det mesta men en del återstår.

Loading