Körd på uppkörningen

Det blev ingen munter fredag för stackars Niklas. Vi startade i ottan, snön vräkte ned och det var mörkt och kulet och moddigt på vägen och vårt mål var uppkörning i Västerås som väntade. Först teoriprov klockan 09.45 och drygt tre timmar senare körprovet.

Medan jag väntade rullade jag det näst sista avsnittet ur ”The Pacific” på datorn och precis när det var slut kom en bekymrad och besviken Niklas ut från provrummet. Han hade missat att klara teorin med en poäng. Hade han fått 52 rätt hade det räckt, nu fick han ihop 51.

Så vi satte oss i bilen och deppade en stund innan det blev nya tag. För att förbereda honom på bästa sätt åkte runt i stan och kollade in hastighetsskyltar och annat på de vägar vi misstänkte att det kunde bli frågan om.

Och klockan 13 var det så dags igen. Körkontrollanten kom och de gick ut till bilen, allt gick hur bra som helst men en sak ställde till det. I en korsning i ett villaområde missade Niklas en stoppskylt och så var dagen helt förstörd. När han frågade kontrollanten efteråt fick han veta att om han inte gjort den missen så hade han klarat sig utan problem.

Så det var så himla nära. Nu blev han så himla lessen istället.

Men det går flera tåg. Många missar första gången och teorin har blivit så mycket svårare än då jag tog körkort. Nu handlar frågorna inte bara om trafik utan om en hel massa annat som man kan undra hur viktigt det kan vara att svara på. Jag kan fatta att Niklas känner sig nedslagen i skorna men en sak vet jag. När han väl får sitt körkort, och det dröjer inte länge, så kommer han att bli en bra och noggrann förare som känner ansvar för sig själv och andra när han kör.

För mig var det bara att lämna av Niklas hemma, där Markus väntade, och sedan rusa till bussen (som jag missade) för att komma lite för sent till jobbet. Något jag redan hade flaggat för. Där var det flera som kunde berätta hur deras barn fått sina körkort först i tredje försöket.

På jobbet blev det lite smått och gott mest om en otäck olycka med ett innebandylag från Degerfors som välte med sin buss i halkan och där fyra blev allvarligt skadade men också om en kvinna som i kväll svävar mellan liv och död sedan hon kört ned i en översvämmad viadukt i Göteborg.

Kvällens mat åt jag med L-O, Bosse, Staffan och Meta nere i Scoopet. Inget att minnas förutom Metas historia om hur hon 2007 hade gått till en numerolog här i Stockholm, ett besök hon fått i födelsdagspresent, och där fått lämna sin familjs personnummer innan kvinnan på andra sidan bordet började berätta om henne. Efter en stund hade hon genom lite frågande kommit fram till att Meta jobbade på DN:

”Då jobbar du med Clas Svahn”, sa hon. ”Honom ska du akta dig för, han är CIA-agent”, lät kvinnan förstå samtidigt som det också framgick att hon ansåg att jag nog inte var odelat positivt inställd till hennes verksamhet.

Lite kul att dyka upp hos i en spåtants fantasi så där. Meta har dock inte följt rådet.

Loading