Kräftskiva (mini)

kraftskiva4301208

Eftersom vi inte kommer att ha någon helg gemensamt på ett tag så åt jag och Anneli kräftor på verandan i dag. Kinesiska superjumbovarianter med goda klor, lite sämre stjärt och absolut inget bra sug. Men med Västerbottenspaj till och ett glas torr cider så funkade även det. Men jag satsar nog på en annan sort nästa gång.

Dagen startade annars med att jag ringde och gratulerade Andreas Ohlsson som har hunnit bli 38 år. När vi första gången träffades hemma hos honom bodde han hos sina föräldrar på Andebodagatan och var tonåring. Jag vet att föräldrarna nog tyckte att det var lite märkligt att det dök upp en ufogalning för att prata med sonen om hans intresse men snart så fick vi väldigt bra kontakt hela familjen.

Andreas har gjort mycket för UFO-Sverige och var under många år en mycket bra undersökare. Numera tar familjen och arbetet som intendent på Armémuseum, dit jag rekommenderade honom en gång, mesta tiden men vi har lite planer på ett gemensamt ufoprojekt senare i år – förhoppningsvis.

Pratade också med Håkan Fenander i Småland som undrade om han kunde bidra med en slant till Norrlandsprojektet. Det kunde han – och det kan ni alla. Bara att klicka på donationsknappen på ufo.se.

Efter vår lilla kräftsittning så tog jag och Anneli bussen in till Vällingby och sedan tunnelbanan vidare mot stan. Anneli för att bevista ett kulturevenemang och jag för att gå till jobbet. Med mig hade jag några bitar Västerbottenspaj som jag tänkte bjuda mina arbetskamrater Susanne och Sujay på så jag stannade till och köpte lite cider på Matpressen för att det skulle bli extra festligt.

Ser att jag blivit återanvänd i Hemmets-Journal. Det var Inga-Lill Wallin (i artikeln kallad Inga-Britt Wallin!) som tipsade om att det skulle ha förekommit en artikel i tidningen för några dagar sedan och nu har den alltså hamnat på nätet. Författare är Petter Karlsson som för några år sedan intervjuade mig om Marteboljuset för en serie artiklar i Expressen. Nu har han fräschat upp denna gamla artikel och sålt den till Hemmets-Journal.

Det blev rätt mycket att göra på jobbet även i dag men inte lika mycket som i går. Vilket var skönt. Hann bjuda Susanne och Sujay på pajen och cidern och det var uppskattat.

Framåt kvällen, när det mesta var skrivet och klart, började vi diskutera stora händelser som vi varit med om. När vi kom in på självmordsbombaren i Stockholm upptäckte jag hur svårt det var att hitta mina gamla artiklar om den händelsen. En händelse som jag som ensam reporter på DN och DN.se bevakade hela kvällen, Susanne hjälpte till att gräva upp några av dem och vi lade dit min byline igen eftersom den ramlat bort när artiklarna förts över när vi bytte system senast. Bland annat min intervju med Pascal, den man som kom först fram till den döde bombmannen, och som sedan citerades av medier runt hela världen.

Vi pratade också om en del mindre med tanke det som hände i Oxie i kväll där 200 personer ur två släkter slogs. Själv bevakade jag hur en grupp unga Hovabor den 16 augusti 1980 samlades för att ge en zigenarfamilj, som vi skrev på den tiden, stryk. Utrustade med påkar och tillhyggen. När jag kom till torget i Hova några mil norr om Mariestad var stämningen hätsk. Jag började fotografera och det gillade inte de unga. En grupp började jaga mig för att ge mig stryk.

Som tur var var det någon i gruppen som kände igen mig. Han ropade mitt namn och sa att han visste vem jag var vilket fick jakten att upphöra. Istället lyckades jag på något underligt sätt få en del av mobben att ställa upp på ett gruppfoto! Ni kan se det nedan. Några ställde till och med upp med sina påkar men på dem maskade vi ansikten sedan. Med tuschpenna! Inte särskilt sofistikerat men effektivt.

Jag ser nu att jag aldrig signerade artikeln med mitt namn och bilderna är också anonyma. Kanske lika bra det.

Och så har vi kommit fram till att UFO-Sveriges nästa styrelsemöte ska hållas i Mantorp den 24 augusti. Och då blir det kräftskiva också!

Skrev en rad om att ”Curiosity” nu ska skjuta iväg sin första laserstråle mot en sten på Mars för att se vad den kan tänkas bestå av. Visserligen bara ett test av lasern och mätutrustningen men spännande. Skrev också om hur fyra människor i Kina försvann ned i ett tio meter djupt hål när detta öppnade sig under deras fötter när de vandrade fram på trottoaren.

Det har varit en hel del skjutningar och annat elände i kväll också. Hann i alla fall ta en pizza på La Barca.

Förstasidan på Mariestads-Tidningen den 18 augusti 1980. I dag för exakt 32 år sedan.

hovabrak19800818tsl_01

Två av ungdomarna med sina påkar. Maskade i efterhand.

hovabrak19800818tsl_02

Loading