Rausing, Norrland och annat

filmen1208clas

Det blev en ganska intensiv dag som började redan när Andreas Ohlsson väckte mig med ett sms i gryningen. Han ville ha hjälp med att få fram omslaget till sin uppsats om spökraketerna, något som jag tuyvärr inte kund ehjälpa honom med. Jag hade visserligen uppsatsen men bara med det ursprungliga, och trista, omslaget så någon hjälp kunde jag inte ge. Det fick han däremot från AFU.

Väl uppe satte jag mig vid datorn men det dröjde inte längre förrän Radio Norrbotten ringde och ville intervjua mig om vår expedition till Norrland. Den som ringde var Maria Lindgren, en gång arbetande på taltidningen på Kuriren och arbetskamrat till mig. Nu var hon på radion sedan länge och hade snappat upp vår expdition från UFO-Sverigs hemsida.

I dag skrev förresten Keith Basterfield en recension om den bok som jag medverkade i nyligen, ”UFOs and government”. Ett kapitel om spökraketerna blev det plus ett om det svenska försvarets ufoarbete under 80 år.

Strax före 10 körde vi en intervju som spelades in och sändes senare under dagen.

Fick också ett samtal från en kille på Ekot som undrade om han fick hänga på under en dag och sedan ringde Alf Lindbergh, också han gammal kollega från Kurientiden (1983–1990), nu egen fotograf som jobbar åt bland annat radion.

Under dagen fick jag också den första råversionen av en kort (tio minuter) dokumentär om mig som Shahriyar Latifzadeh har gjort. Shahriyar var ju hemma hos mig och filmade den 2 juli. Den visade sig vara riktigt bra och det lilla fel jag såg mejlade jag om så det fixas till nu.Ni kan se en stillbild ur den här ovan.

Innan jag tog mig till jobbet plockade jag upp en artikel som jag skrev redan i går, men som jag ville fortsätta jobba med, ur mejlen. Artikeln skulle sedan komma att toppa DN.se från lunchtid till klockan 23 och locka nästan 80.000 läsare, vilket är mycket. Artikeln handlade om de mejl som den nu döda Eva Rausing utväxlat med författaren Gunnar Wall under tre veckor sommaren 2011. Skakande läsning på många sätt.

Gunnar är en god vän och vi ger båda ut våra böcker på Semic och därför var det naturligt för honom att kontakta mig när han efter stor möda hade lyckats rädda mejlen ur sin kraschade dator. Gunnar kontaktade också Palmegruppen samt Scotland Yard eftersom mejlen innehöll möjliga förklaringar till Eva Rausings död samt hennes utpekande av vad hon menade var Olof Palmes mördare.

Detta skrev jag alltså om och det väckte stor uppståndelse. Aftonbladet, Expressen och alla möjliga sajter citerade den och lade länkar till DN.se. Sent på kvällen blev jag till och med intervjuad av en journalist på The Guardian, Ben Quinn. Artikeln kommer också i pappers-DN i morgon men då i kortad form. Jag bad Staffan att korta ned den till 2.700 tecken och så satte jag igång att samla in material till en faktaruta vilket innebar att jag försökt nå chefen för Palmegruppen, som inte ringde tillbaka, utan istället fick hjälp av Varg Gyllander på Rikskriminalpolisen.

Också vår expdition till Norrland har fortsatt att väcka uppsende. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, snappade upp Radio Norrbottens sändning och skickade ut ett telegram till Sveriges massmedier. Detta snappades sedan upp av bland andra Aftonbladet som ringde och intervjuade mig när jag satt och väntade på maten på La Barca.

Fick skjuts till Vällingby av Niklas som varit iväg och handlat åt familjen i dag. Snällt eftersom jag inte riktigt hade tid. Åkte in till jobbet extra tidigt eftersom jag hade styrelsmöte i klubben mellan 13.30 och fram tills det att jag började jobba en timma senare. Hann också lämna in datorn för att på Photoshop installerat och kvitterade ut en extra telefon som ska fungera som uppkoppling till nätet när vi väl kommer upp till sjön.

Det blev faktiskt två tårtkalas i dag också. Ett för vår tidigare chef, Björn Hedensjö, och ett för Helena på feature som fyllde år. Passade bra eftersom jag aldrig hann med att äta lunch i dag.

Kvällen blev fortatt intensiv. Massor av mejl om Rausingartikeln och dessutom ett antal om expeditionen. Folk hade läst TT och skrev nu för att berätta om sina egna observationer. En dam ringde och ville prata om mina artiklar om Jungfru Maria-visionerna i Tensta. Så då gjorde vi det ett tag.

Satte också punkt för lejonjakten i Essex. Den katt som verkar ligga bakom åtminstone en av bilderna var en riktig bjässe och fick vara med i BBC. Det skrev jag en bit om. En liten trevlig historia om man gillar katter.

Nu är klockan en bra bit eftger 01. Dags att gå hem. Fullmatad dag i morgon. Också.

Loading