Till Belgien och Tintin

image
I dag, tidigt i gryningen, åker jag och Anneli till Belgien över helgen. Jag för att träffa en del belgiska ufologer, Anneli för att gå på studiebesök på EU och träffa en kamrat som jobbar där. Och vi båda för lite tid i Bryssel och Antwerpen tillsammans, ett besök på Tintin-museet och så för att bo hos Tin och Jan, två vänner.

Det blev en riktigt bra dag som började med att Tin hämtade oss på flyget när vi landade några minuter före utsatt tidoch sedan satte vi oss i Volvon och siktade mot Hergemuseet som ligger en bra bit utanför staden.

Museet visade dig vara riktigt bra för en Tintinnörd som jag men också för Anneli och Tin som var lika nöjda. Tyvärr var det fotoförbud där de mest spännande sakerna fanns så bilden längst ned på sidan är smygtagen. Vi tillbringade tre och en halv timma där inklusive en god lunch i restaurangen. Jag åt en god fisk dom tyvärr inte gjorde mig riktigt mätt. Men så är det med fiskar.

Framåt 14.30 körde Tin oss tillbaka in till Bryssel där vi parkerade bilen utanför Jans jobb och bytte till tunnelbana. Nu med sikte på Grand Place där ufologen Jean-Luc Vertongen väntade på oss på ett café vid torget.

Jean-Luc hade med sig några böcker som han ville skänka till AFU och lovade också att vi skulle få hela hans boksamling den dagen han går bort. Vi bestämde att ses igen nästa år, då hemma honom – han bor utanför Bryssel.

Vi satt och pratade en bra stund med Tin som tolk eftersom J-L inte pratar engelska. Vi drack ett par öl och hade det trevligt.

J-L bjöd oss sedan på en guidad rundtur i dessa historiska omgivningar där husen är från sena 1600-talet. Vi gjorde också ett obligatoriskt besök vid Mannekin Pis och tittade på det som i slutet av 1800-talet blev världens första köpcentrum. Nu fyllt av butiker med rätt dyra priser.

Klockan 19 hämtade Jan oss, minus J-L som åkte hem, och nu är vi hemma hos honom och Tin i Antwerpen där det vankas god belgisk öl och Ossobuco. Något vi verkligen behöver efter en lång dag med lite för lite mat.

Som förrätt blir det gravad lax på hårt bröd med hovmästarsås som vi haft med oss från Sverige så det blir en riktigt god måltid.

Och givetvis bjuds det på flera varianter av belgisk öl.

Nu är vi ganska trötta efter att jag sovit knappt tre timmar i natt och Anneli några timmar längre. Det känns i skallen och redan före 23 börjar vi tänka på att dra oss tillbaka för att sova.

Medan de andra lägger dig sitter jag uppe någon timma till och skriver.

Jag, Anneli och J-L framför den lilla kissande pojken.
image
Originalteckning från ”Månen tur och retur” av Hergé på museet.
tintinraketen1410

Loading