Mot Schweiz

Så är det bara några timmar kvar innan planet lyfter mot Schweiz. Jag kommer att stanna där till och med söndag då jag flyger hem igen. I Schweiz kommer jag att intervjua Erich von Däniken och astronauten Edgar Mitchell, den sjätte mannen på månen. Dessutom ska jag delta (som åhörare) i en stor konferens World Mystery Forum med talare från olika länder och besöka von Dänikens Mystery Park i Interlaken.

Det kommer säkert att bli en intressant helg och om jag kommer åt en dator med internet så lovar jag att rapportera vad som händer. Men hur det blir med den saken vet jag inte ännu.

Så varför intervjua von Däniken? Kan man lita på honom och hans teorier? Jag skulle vilja säga att oavsett hur mycket man kan och vill lita på honom så har hans tankar och spekulationer om att jorden en gång i forntiden haft besök av astronauter från andra planeter kommit att påverka vårt sätt att se på världen. Ingen kommer ifrån dessa idéer och vi måste alla förhålla oss till dem på något sätt.

För mig personligen spelade von Dänikens böcker en stor roll när mitt intresse för det okända vaknade i början av 70-talet. Jag fick alltid hans senaste bok i julklapp av mor och far och satte mig nästan alltid att läsa den redan innan julaftonen hade gått till sitt slut. De fascinerande och provokativa tankar som von Dänikens förde fram fick mig inte bara att häpna över alla de underbara och ibland obegripliga byggnadsverk som uppförts i den fjärran forntiden utan också att fråga mig själv hur allt detta egentligen kommit till.

von Dänikens idéer om forntida rymdfarare kändes visserligen kittlande men lika mycket som en intellektuell utmaning. Kunde det ha gått till på något annat sätt? Med tiden insåg jag och många andra läsare att dessa teorier inte alltid var så välunderbyggda, ibland falska och inte så sällan tillskruvade för att passa in i det mönster som den gode schweizaren själv ville se. Men trots allt så väckte han ett intresse för forntiden och för det gåtfulla i tillvaron som jag ännu bär med mig.

Det ska bli mycket intressant att få träffa denne man.

Loading