Föredrag för RT 143

fdragroyal1014

I kväll är det dags att åka in till Luntmakargatan för att hålla föredrag för RT 143 Royal. Den här gången om spöken men det blir dessutom en del andra fenomen. Har suttit hemma och filat på de sista PP-bilderna samtidigt som jag har skannat bilder, svarat på epost och ringt en del samtal.

Framför allt har jag ringt till flera tidningar och försökt intressera dem för att skriva om min bok ”Möten med det okända” vilket inte var så svårt eftersom jag valde tidningar som ges ut i de områden där jag tar upp fall ifrån. Lokalt är alltid intressant. Fast mest intressant kanske ändå var att prata med en journalist på Nya Wermlandstidningen som berättade hur de på 70-talet hade en nattredaktör som gillade att hitta på ufohistorier. Det kunde hända att han en kväll skrev en notis om att ett ljusfenomen hade setts någonstans runt staden – fast det aldrig hade inträffat.

Journalisten gav ett exempel där redaktören hade haft den osannolika turen att hans påhittade ljusfenomen faktiskt visade sig ha inträffat på riktigt. Nästa dag hade nämligen den lokala militären ringt upp och förklarat att det nog var den som hade orsakat rapporten. Personal från dem hade skjutit upp fallskärmsbloss kvällen före och det trodde militären som ringde kunde vara förklaringen. På en påhittad historia. Ibland är verkligen mera fantastisk än dikten.

Jag har tyvärr hört talas om liknande historier från en annan Värmlanstidning tidigare. Hur pass djupt rotad den traditionen var vet jag tyvärr inte men klart är att det nog inte är lika lätt att få in sådana notiser i dag som det var på 70-talet.

I kväll är det också dags att slå er ner framför datorn och ratta in 24NT, Norrköpings Tidningars webbtevekanal. I kväll är Tobias Lindgren och Håkan Blomqvist från UFO-Sverige är med i programmet ”30 minuter”. Det sänds första gången klockan 19.00. Går också att se som 24ntplay sedan. Klicka här och gå sedan ner på sidan och välj kategori ”30 minuter”.

/…/

Det blev drygt tre timmar med RT-gänget med den nobla beteckningen RT 143 Royal, kvällen till ära förstärkt av RT 125 Fyris från Uppsala vilket innebar att 30 män satt och lyssnade i de två timmar jag höll låda. Fast med RT är det ju så att jag tillåter kommentarer och frågor under pågående föredrag, dels blir det roligare och dels känner alla att de är delaktiga på ett helt annat sätt än under ett vanligt föredrag. Och givetvis var det helt okej att beställa in pilsner under tiden jag berättade om UFO-Sverige, konstiga fenomen i naturen och spöken, tomtar och maror. Tonvikten låg på de tre sista.

Jag hade kul och jag tror att publiken också hade det. Många frågor blev det och flera kom fram efteråt för att diskutera olika saker. Dessutom ser det ut som om jag lär få åka till Uppsala och prata senare i år. Hur några av oss såg ut kan ni se på Peder Berentsens bild här ovan.

På vägen hem stannade jag till på DN och hämtade några kassar med böcker som jag haft stående där vilket innebar att jag blev kvar en stund för att prata med lite folk och äta frukt ur en stor fruktkorg som Nattredaktionen fått. Bildredaktör Kerstin hade ett klipp från Ölandsbladet om de stora isbollarna vid Ottenby som jag DN-bloggade om den 30 december.

Nu räckte inte frukten utan det blev ett korvkioskstopp (Statoil) och sedan några skinkmackor (sista julskinkan) med mjölk innan jag törnade in. Grabbarna var vakna när jag kom tillbaka hem. Niklas hade pluggat inför ett fysikprov han har i morgon och Markus hade också läst på en vanlig läxa. Trevlig kväll.

Enda tråkigheten är att mamma har fått hemskt ont i ryggen. Och mamma är van vid smärta eftersom hon har en dålig rygg som alltid värker. I dag lät hon inte pigg när vi pratades vid och jag hoppas att hon kan få hjälp under morgondagen.

Loading