Dagsarkiv: 24 november 2018

Det är skillnad på kritik och kritik

I dag har jag ägnat en del tid åt att svara en kvinna på Facebook som inte är nöjd med mig och UFO-Sverige. Så här skriver Christina Lagerson i UFO-Sveriges Facebookforum ”Allmänheten diskuterar ufo och UFO-Sverige”:

”Den som vill fortsätta att tro att han [Clas Svahn] är något annat än en driven grindvakt för den sanning, den ”disclosure” som nu mer och mer avslöjas i framför allt USA, den må göra det och fortsätta låta sig bedras och bli förd bakom ljuset.”

Och jag svarade:

”Vad var det jag skrev som du tog illa upp för? Det stämmer ju inte alls att jag är någon grindvakt, vad nu det skulle vara. Jag är bara en vanlig person som jobbat hårt med ett ämne jag brinner för sedan 44 år tillbaka. Men jag vet hur svårt det är att vara öppen i dessa frågor. Det finns många som tycker att man ska ha svaret och föra ut något slags budskap. Det är inget för mig. Jag är en sökare av svar och ingen som försöker låtsas att jag vet något som jag faktiskt inte vet.”

Fick stöd av Anna Appelvik:

”Håller med, Clas, här. Ingen vet hur hårt han kämpat och kämpar ännu i detta.
Clas får mycket oförtjänt kritik som har lösa grunder många gånger. Kan ingen se allt det som han gjort bra och gör bra, istället för att hela tiden dissa honom?”

Men Christina Lagerson var inte imponerad:

”Tyvärr, bäste Clas. jag går inte på ditt försök att spela dum! Försöka duger men det blir generande patetiskt… Ditt svar är skrattretande genomskinligt. Du kommer att stå med brallorna nere en dag…”

Och nytt stöd av Anna Appelvik:

”Hade det inte varit för Clas och de andra hade inte Sverige haft en stabil och seriös UFO organisation som UFO Sverige. Ej heller AFU. UFO Aktuellt hade ej heller funnits. Osv… Så heder till er som lagt all ert personliga engagemang för att byggt upp detta. ❤ Det ska ej förringas. Det är faktiskt svårt att få till något hållbart och seriöst i detta sammanhang, men UFO Sverige har lyckats tack vare drivna eldsjälar som aldrig gett upp.”

Själv försökte jag bringa klarhet i vad det egentligen var jag hade gjort Christina Lagerson:

”Varför är du så aggressiv? Jag spelar sannerligen inte dum. Får säkert hundra frågor i månaden och har inget minne av vad jag skulle ha gjort dig för ont.”

Nytt stöd av en Urban Karlsson:

”Håller med Clas Svahn. Jag tycker det blir lite trist när vissa personer vill att vi ska föra ut ett bestämt budskap, då riskerar vi att bli en sekt som saknar all trovärdighet. Självklart ska alla få tro på vad de vill och argumentera för det. Men Christina Lagerson kräver att Clas och underförstått hela organisationen ska tro som hon gör. Men UFO-Sverige fungerar inte så och de som inte kan acceptera den policyn kan ju enkelt skapa sig en egen Fb-sida.”

Christina Lagerson gick dock vidare med anklagelserna:

”Urban Karlsson: Totalt fel. Jag begär INTE nåt budskap. (Bara det ordvalet talar sitt språk…) Jag kräver mer er kunskap av er alla här! Och att man inte förtiger sanningen, vilket Clas Svahn har till uppgift att göra.”

Och sedan fick jag veta av Christina Lagerson att hennes ilskna utfall i början minsann inte handlade om något särskilt:

”Du har inte gjort mig personligen något. Men du gör orätt mot den sanning du låtsas inte veta om. I s f är du högst olämplig på din post.”

Christina Lagerson har alltså inte koll. Hon drar från höften och hittar på. Hon har inte läst något av det jag skrivit. När Anna Appelvik frågar henne om hon menar att UFO Sverige ”skulle vara korrupt och infiltrerat på något vis” så svarar Lagerson ”Bingo!”.

Nu vet alla som har följt mitt och övriga UFO-Sverigemedarbetares arbete under några år att vi inte sysslar med det Lagerson anklagar oss för. Och även om jag inte känner särskilt stor respekt för en person som hittar på lögner om oss så försvarade jag ändå Lagerson när hon och andra kallades ”tokstollar” av en annan person i tråden:

”Några tokstollar är det ju inte men det som gör mig bekymrad är bristen på kunskap, att den som skriver och hoppar på inte har på fötterna utan enbart sina egna förutfattade meningar. Det gör mig betryckt och orolig för hur det ser ut på nätet (och på andra håll) allt som oftast. Allas åsikt ska respekteras oavsett vad de grundar den på. Själv känner jag betydligt större respekt för en person som har lagt ned tid och kraft på ett ämne och sedan är tydlig i sin kritik än en som bara drar från höften. Jag tar gärna vad som helst, bara det är konkret. Om någon tror att jag är en infiltratör och bluff då ska det banne mig finnas belägg för det påståendet. Annars sprider den personen enbart desinformation.”

Det var skönt att få stöd från så många utanför UFO-Sverige och att de förstod att det Lagerson skrev var rena ”fake news”.

I övrigt har jag jobbat några timmar med att korrekturläsa Johan Gustavssons omfattande rapport från Projekt Yngaren, alltså UFO-Sverges dörrknackningsprojekt kring Björkvik tidigare i år. Jag har också, efter ett tips från en vän av AFU, skrivit ett långt mejl till en känd amerikanska ufolog som börjar bli gammal och inte har några nära anhöriga.

Dessutom fick jag i dag en jättefin bild och en bra text från en annan amerikansk ufolog som redan har beslutat sig för att skänka sitt arkiv till oss. Nämligen Rick Hilberg. Jag kommer att återkomma till honom. Läste också ut Niklas Lindhs ”Sånt som inte känns” (hade ett kapitel kvar där) och började på KG Johansson ”Beatrice” som jag ska läsa åt Bibliotekstjänst.

Arbetskvällen blev sansad. Mat i min ensamhet på La Barca och kallt om fingrarna när jag tog mig dit och tillbaka.

 361 total views,  2 views today