Dagsarkiv: 13 december 2018

Skrivardag med vissa avbrott


I dag kom Rapport-Nytt i brevlådan vilket var roligt. Nu har den några dagar på sig att hinna läsas innan UFO-Aktuellt dyker upp i mellandagarna. Bra att vi har de två tidskrifterna som verkligen kompletterar varandra!

Men just i dag hann jag inte med att läsa den eftersom jag satt av dagen till att skriva en stor artikel för DN som ska publiceras under helgerna. Den bygger på den intervju med den europeiska rymdstyrelsen ESA:s chef för bemannade rymdfärder (och för robotutforskning) David Parker som jag gjorde den 13 november.

Pappersversionen skulle bli 8.500 tecken med två faktarutor och så gjorde jag en längre webbversion på drygt 11.000 tecken för säkerhets skull.

Som så ofta när jag tänker fokusera på något blev dagen lätt sönderhackad. Bland annat av ett riktigt bra tips på Facebook där en kvinna i Järvsö tagit en fin bild av ett halofenomen över samhällets kyrka. När jag ringde upp henne visade det sig att fenomenet synts över i princip hela himlen med ett 360-gradershalo rakt upp! Hon skickade mig bilder och ett par filmer och det var helt makalöst det man såg på dem.

Jag tror aldrig att jag har sett ett mera komplext halofenomen med regnbågsliknande bågar i alla färger, halvbågar, pelare och cirklar plus ett ”vinglas” som verkligen stack ut.

Eftersom mina planer på en ny bok bygger på att den ska kunna ges ut både på svenska och på engelska så kontaktade jag dels mitt vanliga förlag och dels de som trycker UFO-Aktuellt i Tallinn. I dag diskuterade jag priserna och har i alla fall en grund att stå på.

Får väl se hur jag kan gå vidare. Hoppas på att hitta pengar i USA till den delen av tryckningen. Det skulle underlätta att få boken utgiven.

Fick också ett annat samtal från en vän i Uppsala som klockan 19.20 i kväll filmat ett trekantigt föremål med olikfärgade och blinkande lampor som gått strax under molnhöjd över staden. Jag lade ut filmen på UFO-Sveriges Facebook så snart jag kunde för att få in synpunkter från allmänheten.

Kanske är det en drönare, kanske en thailändsk rislykta. Svårt att se då filmen bara visar en punkt men observatören såg en triangel.

Under tiden som jag satt och skrev kontaktade jag också David Parker igen för att få hjälp att få loss några illustrationer från ESA men messade också Andreas Cromnow och frågade om han hade lust att göra en som visar astronauter på Marsytan. Och det nappade han på! Den kommer att bli super!

Har också mejlat med regionmuseet i Kristianstad dit Tobias och Johan ska framta vår utställning nu på lördag. Det kommer att finnas folk på plats från 10-tiden vilket är bra för då hinner de båda också med att träffa en observatör som bor i trakten för att göra en intervju.

Det blev lite annat också. Framåt kvällen skrev jag och Anneli de sista julkorten så nu är 137 på väg till vänner och bekanta och så hjälpte jag Niklas med att riva ur artiklar som han skrivit ur en bunt Aftonbladet. Klistra in dem för han göra själv.

Avslutade kvällen med att föra in ytterligare en bok i min ständigt växande bibliografi över faktalitteratur på svenska som tar upp ufo. Den här gången boken ”Det spökar! – En hårresande guide” som Pelle Persson tipsade mig om. Köpte den från Adlibris och i dag dök den upp i lådan. Där nämns nämligen Marteboljuset som ju lika väl som ett ufo kan vara ett spöka. 602 böcker finns numera i min sammanställning.

Lite före 01 kände jag mig hyfsat klar och satte datorn och mig själv på ”vila”.

Mars yta är otroligt spännande. Här en Nasabild från planets sydpol med koldioxidis som liknar utspillt vatten.

196 total views, no views today