Santa Maria

santamaria120822_03

I dag bestämde jag mig för att åka ut till Santa Maria-kyrkan i Tensta för att själv vara på plats när fler än 1.500 förväntansfulla syrianer fyllde sin kyrka i förhoppning om att få se Jungfru Maria. Det blev en omtumlande tillställning som jag just suttit och sammanfattat i en längre artikel. Så får se när jag är nöjd med den så att den kan publiceras.

Innan dess bjöd dagen på något så otrevligt som en stor, mycket död, råtta som låg på gräsmattan vid sidan av garaget. Råttan som vi varit ute efter i ett par månader nu hade till sist satt i sig giftet och trillat av pinnen. Jag tog ett kort på den med mobilen och öste sedan upp den med en spade och förpassade den till soptunnan. Ni kan se den här nedan.

Egentligen var jag på väg till Jakobsberg för att klippa mig med tanke på Norrland då jag inte vill ha för mycket hår i vägen. Inte för att jag har särskilt mycket hår i vilket fall men det som finns växer sig ju långt. Chansade på att slinka in på Karl-Axels frisersalong men där var det fullt så jag fick vänta 45 minuter, något jag fördrev med att äta lunch på närmaste korvmoj.

Klockan tolv var det klippt och jag fortsatte in till Grev Turegatan där min optiker ligger numera. Har inte riktigt ordning på mina ögon så nu ska jag försöka få nya glas. Parkeringsavgiften gick på facila 100 kronor för en timma, Stockholm är fantastiskt.

Väl hemma hittade jag Niklas packning över hallgolvet och förstod att han kommit tillbaka efter en månad i Mariestad och Skövde. Själv var han inte där eftersom Markus fått honom att köra sig till en golfbana i Danderyd. När han väl kom tillbaka så hade jag varit på pendeln i Barkarby och hämtat småkusinerna Casper och Linus med vidhängande pappa.

Småpojkarna blev överlyckliga över att träffa Niklas och Markus och lekte med dem hela kvällen. Själv smet jag efter 17, då jag släppte av Thomas vid pendeln igen (grabbarna bor över här i natt) och sedan bar det iväg till Tensta och Santa Maria-kyrkan.

Det var säkert en bra bit över 1.500 personer i den stora lokalen och utanför rådde parkeringskaos. Jag pratade med församlingens präst Nuamat Alla Dabbag och skakade hand med Teghlat Sauma, ordförande i styrelsen för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Tensta.

Klockan 19.45 hände så något. Exakt vad kunde jag aldrig reda ut. Någon hade sett något i ett fönster, de stora lamporna i taket släcktes och mängder av människor strömmade mot fönstren. Bilder togs och filmer. En del tyckte sig ha sett Maria i ett träd utanför, andra riktade kameramobilerna mot skyn. Kören sjöng och människor applåderade. Stämningen var mycket speciell men aldrig hysterisk.

En halvtimma senare ropade någon igen och plötsligt såg alla hur ett av fönstren hade fått en imma på sig. Att det var fukt från oss i den mycket varma lokalen var det ingen tvekan om men också där kunde rader av människor se Jungfrun.

Det finns  mycket mer att säga om de timmar jag befann mig mitt i allt detta men det får jag återkomma till. Strax före 21 gick jag ut och blev stoppade av en yngling som ville berätta att han sett Maria dagen före. Han beskrev hennes blå klädnad och vita kjol. Många visste vem jag var. ”Jaså, det var du som skrev artikeln”, var en vanlig kommentar.

Vad såg jag då själv? Inget. Men det var lätt att förstå hur den förväntan som fanns i lokalen gick över ett slags masspåverkan. Många ville säkert se något. Andra tyckte säkert att de gjorde det. Kanske fanns det även de som såg något på riktigt. Men jag känner mig knappast övertygad om att detta något i så fall var Jungfru Maria.

När några hundra mobilkameror gås igenom på sina bilder ifrån i kväll kommer rader av konstiga ljus, oskarpa figurer och svårtolkade skuggningar i imma och trädgrenar att få en välvillig tolkning.

Nu är jag hemma igen. Har ätit sen kvällsmat i form av korv och sett på ”Dallas”, det första avsnittet som jag spelat in. Småpojkarna har somnat i källaren tillsammans med Anneli, Markus och Niklas är vakna. Dags att sova.

Prästen Nuamat Alla Dabbag höll i gudstjänsten.

santamaria120822_07

En ung pojke fotograferar Mariamålningen.

santamaria120822_08

Nuamat Alla Dabbag talar till församlingen.

santamaria120822_09

Många försökte fotografera Jungfru Maria.

santamaria120822_01

Mängder av människor trängdes sig fram mot fönstren för att få en skymt.

santamaria120822_04

Andra stod kvar på sina platser och spanade med kamerorna i handen.

santamaria120822_06

Många bad och hyllade Jungfrun som stod staty längst fram.

santamaria120822_05

En bild tagen i kyrkan i går.

maria120821

Den döda råttan.

deadrat120822

Casper och Linus i sina nya polisskjortor.

linuscasper120822

Loading