Dagsarkiv: 24 december 2018

Julafton


I dag var det dags! Dagen som jag och många har sett fram emot. För Julafton är inte som någon annan dag på året. Fylld av traditioner och av trevligheter, god mat och samvaro med familjen.

Jag och Niklas sov ut ordentligt efter att ha jobbat sent och Markus följde vårt exempel efter att ha varit uppe för att umgås med kamrater på nätet. När vi kom upp hade Anneli och Raili, som kom hit i går, hunnit äta frukost och ta en tur till Åkermyntan för att stödhandla lite. Men vad vi alla laddade för var jullunchen med dopp i grytan och lite försmak av det som skulle komma senare i kväll.

Som så många andra har vi ett litet schema för en sådan här dag. Efter lunch väntar vi på Kalle och då finns det chans till vila, något som Raili, Anneli och Markus tog vara på. Niklas tog bilen till Mall of Scandinavia för att sjunga med sin kör som var inbokad som en del av AIK:s jul för barn som har det lite extra svårt.

Själv satte jag mig i bästa läsfåtöljen och läste i en Kalle Anka-bok, helt enligt traditionen.

Klockan 15 bänkade vi oss med glögg och Annelis hemgjorda marsipangodis framför Kalle Anka, den här gången på teven, och efter en stund anslöt Niklas från sångutflykten. Det hemgjorda godiset var riktigt bra och den Paradisask som vi råkat köpa innan vi insåg att den innehöll palmolja fick vänta.

Eftersom jag är nästan jämnårig med Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, som kom till Sverige 1960, så är det en tradition som jag inte vill missa.

Och som sig bör blev det julklappsutdelning efteråt. En hel del klappar även i år visade det sig men nästan bara sådant som vi alla verkligen behövde. En överraskning var att jag fick James Comeys bok ”A higher loyalty” av Niklas. Markus fick en kavaj och byxor som han klädde alldeles utmärkt i tillsammans med förra årets julklappsskjorta och en slips han själv köpte under sin tid i USA.

Klapparna avlöstes av uppdukning av det stora julbordet som i år nästan helt bestod av sådant som vi själva (mest Anneli) gjort. Till det var sin kall Skåne och julöl i form av Jacobsens.

När alla ätit sig mätta samlades övriga framför Karl-Bertil Jonssons julafton medan jag tog hand om att plocka undan mat och fixa disken. Konsten var att få in all mat som inte blivit uppäten i kylskåpet igen, nu i olika plastburkar.

Efter att ha sett på ”Jalla-Jalla” spelade vi Chicago tre vändor där Anneli vann två och Raili en och dagen avslutades med att Niklas med Annelis hjälp klistrade in de sista av sina urklipp (artiklar han själv skrivit) i en klippärm medan jag satt med och pysslade med mina frimärken och Markus umgicks med kamrater på nätet.

Klockan 01 var det dags för sängen.

Anneli med mamma Raili i köket.

Markus skötte tomtejobbet i vanlig ordning.

Anneli fick en massa paket med plastlådor för att förvara mat i.

Pojkarna pratar klappar i sina tröjor som Markus gav till dem i julklapp.

Niklas fick jongleringsbollar.

Markus med julklappskavaj och byxor.

201 total views, 1 views today