Dagsarkiv: 08 februari 2020

Ufopoddprat i Eskilstuna och kräftor


Klockan 11 satt jag på scenen en trappa upp i Stiga Sports Arena i Eskilstuna med Gabrielle de Bourg, Happy Jankell och Emelie Rosenqvist intill mig. Emelie, som producerar Ufopodden i P3, har jag haft kontakt med från det att podden föddes medan Happy och Gabrielle var två nya, positiva, bekantskaper.

Happy är skådespelare och har varit med i flera avsnitt av podden medan, Gabrielle de Bourg är filmvetare och ”professionell nörd” om vi får tro henne själv. Och det får vi! Panelen gav ämnet bredd och även djup och jag såg att publiken lyssnade mycket intresserat.

Under en timma pratade vi, under Emelies ledning, om ufo som både verkligt och socialt fenomen inför en liten publik som dock fyllde samtliga 30 stolarna och dessutom samlade ett tiotal stående på den scen som kallades Lilla lördagscenen. Vi hade ju en hel del andra evenemang att tampas med och SR siktade inte högre än så.

Evenemanget genomfördes alltså i Sveriges Radios regi under Folk & Kultur-dagarna i Eskilstuna och det var ett bra tillfälle att få berätta vad UFO-Sverige och AFU sysslar med samtidigt som jag kunde ge Ufopodden både ris (för att man ibland för in för mycket påhittade element i en bra ufohistoria vilket förvirrar och skapar nya historier) och ros (för att man ökar intresset för fenomenen och för vårt arbete). Jag har ju varit engagerad i podden under samtliga säsonger, oftast som den som stått för bakgrundsmaterialet eller som sett till så att manusförfattarna kommit i kontakt med vittnen, men också vid ett tillfälle som skådespelare.

Efteråt fick publiken ställa frågor och delta i en frågesport och jag kunde dela ut gratisex av UFO-Aktuellt. Som vanligt kom också flera fram och ville berättar om vad de varit med om när allt var klart. Två tjejer från Eskilstuna visade en film som de tagit under ett åskväder 2018 och där kunde jag hitta förklaringen när jag väl kommit hem till Järfälla igen och kikat runt på nätet.

Fick också chansen att prata med en lokal konstnär som hade sin monter en bit bort och som kom fram och berättade hur han någon gång i början av 2000-talet sett tre svarta trianglar flyga över staden. Henry Kotilainen, som han heter, gjorde också en teckning av det han sett. Jag spelade in hans berättelse som var klart intressant men det är himla synd att han inte kan minnas vilket år det hela inträffade.

Henry Kotilainen framför en del av sin konst.

Och hans teckning av det han såg.

Och här kan vi se att hans ufoobservation också har manifesterat sig i hans konst.

På vägen hem stannade jag till på Max utanför Strängnäs några mil öster ut och kunde där göra en ”jag mötte Lassie”-spaning då en av världens genom tiderna bästa ishockeybackar, Nicklas Lidström, slog sig ned med sin familj ett bord bort.

Sedan bar det raka vägen tillbaka till Järfälla för att svara på lite mejl och läsa vidare i ”Nattfåk” i väntan på att gå på kräftskiva hos grannarna. Just det, i februari! Och klockan 18 var vi på plats och sedan blev det mat och prat fram till 01.30. Kräftorna var utmärkta och från tre årgångar, 2017, 2018 och 2018. Alla fiskade i Ångermanälven. Och så hade Gunnar hittat några Ruddles på Bolaget! Det var inte i går.

Vi hann också lyssna på en hel del musik, både strömmad, på cd och på vinyl.

Här är kräftorna uppdukade: 2019, 2017 och 2018.

Ajax var givetvis också med.

Jag och Gabrielle de Bourg.

 353 total views,  1 views today