Dagsarkiv: 29 januari 2021

Hårddisktrubbel och avfrostning

Numera avfrostad.

I dag såg Anneli och Markus till att också den stora frysen blev avfrostad, en välgärning. Och det passade ju bra eftersom vi fick hemkört mat från Coop under eftermiddagen. Vi har ju väntat ett tag på att frosta av våra fryser men det är först nu som temperaturen utomhus har varit på vår sida.

Själv har jag slitit med att få tag på en fungerande hårddisk till min NAS-enhet. Jag har ju två externa enheter för att kunna spara mitt digitala arkiv på ett säkert sätt. Min Drobo är laddad med fyra diskar: 2TB+2TB+4TB+4TB. Min Synology NAS med fyra andra: 1TB+2TB+2TB+2TB. Och det är denna jag använder som server också.

Men som ni förstår haltar lagringsenheterna lite. Och det innebar att servern nu hade blivit full. Så målet för dagen var att byta ut den minsta hårddisken mot en större på 4TB.

Nu var det en del frågor jag behövde få svar på och dessutom gällde det att hitta en bra disk. Netonnet svek ju stort i veckan då de inte svarade på mina chattfrågor så nu tog jag bilen dit.

Kön till servicepersonalen sköttes digitalt, var det tänkt. En skylt sa att man skulle ladda ned en app för att läsa av en QR-läsare som sedan skulle läsa av en kod på en skylt i kön och därmed fick man sitt könummer. Var det tänkt alltså.

Men, men säg den teknik som fungerar som man tänkt. Kön bestod snabbt av folk som inte hade med mobilen eller som inte hittat någon gratisapp och därmed bara stod där och väntade på sin tur. Efter en stund kom en anställd ut och försökte tala oss till rätta men utan att lyckas så vi fick stå som vi ville.

När det var min tur fick jag lite grumliga svar på mina frågor och fick istället gå in i butiken där det var en ny kö till nästa person. Samma variant där. Ingen hade koll på sina könummer.

Men så blev det jag och killen bakom disken hade noll koll. Kontaktade en kollega som skickade honom vidare till en annan via telefon. Den personen rekommenderade mig att köpa en särskild disk för NAS-enheter. Köpte den och åkte hem och givetvis funkade den inte.

Tillbaka igen och så hem och tillbaka igen eftersom den nya heller inte funkade. Och nu fick försäljaren för sig att det hade blivit ett märke på disken och att de kanske inte skulle kunna ge mig pengarna tillbaka. Då förklarade jag att det var de som hade lurat på mig en icke fungerande disk och en minut senare var återbetalningen en självklarhet.

Men, Netonnet lyckades aldrig reda ut mina NAS-problem utan bad mig att åka till Elgiganten istället vilket jag gjorde.

Där fick jag till svar att sådana hårddiskar hade man inte längre på lager (men killen på service verkade i alla fall fatta mitt problem) så han bad mig att åka till Webhallen. Och se där, där visste man inte bara besked utan kunde också sälja mig en 4TB-disk rakt över disk.

Och när detta skrivs har jag med hjälp av en instruktion på nätet lyckats få NAS:en att godkänna den nya hårddisken samt att fördela om informationen så att allt ska speglas på rätt sätt. Kommer nog att ta ett par dagar.

Vad jag egentligen skulle ha gjort i dag var att göra klart mitt föredrag om den svenska militärens ufoarbete under 100 år som jag ska hålla via Zoom på söndag klockan 13. Nu blev det inte riktigt så men jag hann i alla fall en bra bit på vägen.

Hade jag inte också förlagt min mobil och tvingats leta efter den en bra stund så skulle jag ha hunnit längre. Men mobileländet var borta och ljudet av allt att döma avstängt. Dessutom var jag orolig för att jag skulle ha glömt den på Netonnet men tack vare Iphones spårningstjänst kunde jag se att den fanns i huset, eller möjligen på tomten!

Efter en hel del letande hittade Anneli den under ett kollegieblock på sitt skrivbord där jag hade lagt den efter att ha jobbat med NAS-enheten som står under det. Vem som hade lagt kollegieblocket över den kommer att förbli en olöst gåta.

På tal om olösta gåtor så blev min artikel om Djatlovpasset en av den dagens två mest lästa artiklar på DN.se. Den finns fortfarande där att läsa för er som är intresserade. I dag publicerades också min blogg om SVT-programmet om Hubbletelskopet.

När vi slog oss ned för att äta kom en flash om att Sverige vunnit klart över Frankrike och därmed tagit sig till final i handbolls-VM! Det var inte illa. Vad som var illa var att jag trott att matchen skulle gå senare i kväll. Men det var bara att ta fram paddan och titta på matchen i efterskott genom Viaplay samtidigt som vi hade på firande på banan i direktsändning på teven.

Senare på kvällen jobbade jag vidare med föredraget. Sedan blev det sängen.

 112 total views