Dagsarkiv: 09 november 2021

Meteoritkoll och jobb före jobbet

Dan Holtstam undersöker ”meteoriterna”

Gick upp i hyfsad tid för att hinna åka till Dan Holtstam på Naturhistoriska före jobbet. Dan hade lovat att göra det han så ofta har gjort genom åren, titta om några misstänkta meteoriter som folk har hittat också verkligen är stenar från rymden.

Jag var egentligen bara ombud eftersom Gunilla som var dotter till en numera avliden astronom hade bett mig att kolla om ”stenarna” som hon hittat efter sin pappa var meteoriter. Och tyvärr, som i nästan alla fall, visade det sig att de inte var det utan så kallad blodstensmalm. Bildat för tre miljarder år sedan när atmosfären blev syrerik och allt löst järn fälldes ut.

Det tog inte många minuter för Dan att konstatera detta och så kunde jag ringa Gunilla och berätta det.

Hemma igen hade städfirman som Anneli bokat hunnit en bra bit på väg i huset. Det ska bli en ordentlig städning som går betydligt djupare än den vi själva fixar.

Själv satte jag mig och ringde och gjorde en intervju som jag egentligen skulle ha gjort på jobbet men ibland får man anpassa sig efter den man ska intervjua och dennes tid och möjligheter. Den här gången var det Anders Tegnell som jag pratade med i en kvart med fokus på det danska beslutet om att återinföra restriktioner.

Jag skrev den snabbt innan jag åkte till jobbet och intervjun blev väldigt välläst under hela dagen.

På jobbet fortsatte intervjuandet, först med Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi vid Syddansk universitet, som jag intervjuat tidigare i somras. Den gången på engelska men nu glömde jag bort mig så det blev ett samtal på svenska och danska. Men det gick bra att förstå den danske professorn.

Sedan övergick jag till att intervjua generaldirektören för Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Markku Tervahauta, som det alltid är ett nöje att prata med. Och efter en timme konstaterade Markku att det hade varit givande också den här gången.

Rätt mycket att göra alltså. Efter att ha hämtat mangokyckling på Lilla Asien skrev jag också om att Nasa tvingas skjuta fram den planerade månlandningen ett år till 2025. Eftersom kineserna också siktar på att skicka taikonauter till månen kan det bli en strid på kniven om vilket land som blir först att återvända dit. Men USA ligger just nu före.

Efter 01 var jag klar med det jag skulle göra. Då bar det hemåt och sedan i säng vid 02.

Loading