Dagsarkiv: 26 januari 2018

Fredag och första dagen på skiftet

Vi som jobbar skift börjar ju inte alltid veckan på måndag. Även om det faktiskt också händer. Så i dag startar jag mitt femdagarspass på DN. Men först efter att jag skrivit lite på nya boken och lagt sista handen vid mitt föredrag för Mariestads Astronomiska Klubb den 5:e. Så nu ligger det inlagt på min bärbara dator.

Stackars Anneli hade fått en släng av förkylning och fick stanna hemma i dag så jag lagade hamburgare som vi åt tillsammans med Markus innan han åkte iväg för att träna golf och senare på kvällen spela biljard med storebror.

Fick telefon från en elev på en gymnasieskola här i Stockholm som i nästa vecka vill göra en intervju på engelska om konspirationsteorier. Och det gick ju bra.

Så gick förmiddagen – och sedan var det dags att ta sig till jobbet.

En fredag som i mångt och mycket gick i ÖB:s tecken. För vi fick ett tips om att ÖB i dag hade sparkat en generalmajor Anders Brännström efter det att han kritiserat försvarets förmåga i en intervju i DN. Lite pikant men också intressant eftersom Försvarsmakten för ett antal år sedan gick ut i en svindyr kampanj med rubriken ”Har du det som krävs för att ha en åsikt?”

Det verkade inte gälla längre. Jag intervjuade Brännström och en del politiker men bad också Försvarsmaktens presschef Philip Simon att få ett uttalande från ÖB. Han återkom aldrig. Däremot lade ÖB senare på kvällen ut ett uttalande i en blogg som presschefen aldrig upplyste mig om.

Sådant gör mig förbannad och jag skrev ett kritiskt mess till presschefen. I min värld ska man se till att den som ställt en fråga ska få ett svar eller någon form av återkoppling. Gör man inte det så sköter man inte sitt jobb.

Mera positivt var att jag hade ett samtal med vännen Göran som håller på och undersöker ”himlatrumpeterna”. Och han verkar vara en tänkbar förklaring på såren. Men allt är ju aldrig lika enkelt som man tror så vi får se var det hamnar till slut. Men en sak verkar klar – det finns förklaringar till många av de videor med himlatrumpeterna som ligger ute på Youtube.

Kvällens andra stora händelse var handbollen där Sverige efter många sorger och stort besvär vann en mycket dramatisk match mot Danmark, en match Sverige borde ha vunnit under ordinarie tid men som gick till förlängning efter ett danskt mål i den absolut sista sekunden.

Handboll är ett fantastiskt spel att titta på men det är också lät att få ont i magen av det.

Nu gick allting Sveriges väg och jag fick i uppgift att göra det jag brukar i sådana här sammanhang – skriva utländska reaktioner.

Det slutade med en brand i Hässelby. Sedan åkte jag hem.

 516 total views,  1 views today