Dagsarkiv: 15 augusti 2019

Besök av Jörgen Jörälv


Klockan 18 dök Jörgen Jörälv upp precis som vi kommit överens om. Jörgen skulle titta på en stor bunt med sf-fanzines som han var intresserad av att köpa eftersom han arbetar med en bok om Sam J. Lundwalls gamla förlag Delta. Ett förlag som jag själv köpte många böcker från under 70-talet och ett antal år in i 80-talet.

Jörgen har tidigare skrivit om Jules Verne-Magasinet och då fått hjälp av AFU som hade en skannad samling. Något som inget annat arkiv (KB inräknat) kunde visa upp. Nu visade det sig att Jörgen inte bara kom från Mariestad, han liksom jag var född på BB i Lidköping. Och våra intressen är verkligen lika.

Det visade sig också att Jörgens pappa Lennart skrivit två böcker om ”Sällsamheter i Västergötland” och i en av dem var Jörgen själv på bild på en sida – den kan ni se honom hålla upp här ovan. Hade han inte haft en kräftsittning med sina föräldrar att passa så hade vi nog pratat på en timme till. Jörgen bloggar förresten om Deltas utgivning.

Innan dagen kom så långt skrev jag klart min runa om Gunno Gunnvall, skickade den på koll till dottern Lotta och mejlade sedan in den till DN:s Familjeredaktion tillsammans med en bild. Jag gick också in på Fonus i Täbys sajt och skrev några minnesord efter Lottas fantastiskt fina brev till sin pappa. Att läsa sådant känns i hjärtat.

Jag har också gjort klart mina bilder till morgondagens talk show i Norrköping och en power point-presentation som jag ska visa för Olle Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Norrköping, som jag och Anders ska träffa på AFU i morgon.

Har också gjort färdigt det mesta av mitt föredrag som jag ska hålla i Jacobs kyrka här i Stockholm på lördag. Men där får jag jobba vidare en del på lördag morgon också.

Under dagen har jag utväxlat en hel del mess med min arkivkollega i Oregon som fortfarande håller på att reda ut vad det kan komma att kosta att skeppa över ett ton med arkivmaterial till AFU. Krångligt. Hoppas att han hittar en vettig lösning som inte kräver att man betalar en massa extra förutom frakten.

Tog tag i en hög med Kalle Anka från 70-talet som jag fått efter Gunno också.

Framåt kvällen tittade jag och Anneli på ett program om männen (japp, bara män) som arbetade på ”mission control” i Houston under Apollofärderna. De gjorde ett fantastiskt jobb, inte minst med Apollo 13 som de lyckades få hem, mot alla odds. Mycket bra program med en grupp grånande herrar.

Packade några kassar som ska med till AFU i morgon, strök en skjorta och svarade på mejl innan det blev sängen 01.00 sedan jag sorterat in hälften av mitt digitala material från USA på rätt ställen på mina externa hårddiskar.

Jörgen på plats bland Jules Verne-böcker och andra sf-titlar.

 568 total views,  1 views today