Dagsarkiv: 23 oktober 2019

Teveintervjuer och leverans från Finland


Det blev en ganska intensiv dag även med mina mått mätt och den började med att jag tog bilen till Vikingterminalen för att vänta in ”Mariella” och en bil från Finland. 10.20 dök den upp och Georg Uggla och jag kunde lasta av 13 banankartonger med 748 vhs-band som donerats till AFU av ufologen Björn Borg i Finland. Ett stort tack till Björn för den!

Sedan körde jag hem och lastade om det hela i 23 papperskassar som nu står i garaget i väntan på att transporteras till AFU.

Under dagen publicerades Norrköpings Tidningars utmärkta reportage om tisdagens leverans av arkivet från Oregon vilket renderade en artikel av TT som sedan publicerades i mängder av svenska tidningar på nätet, bland andra Östgöta-Corren, Eskilstuna-Kuriren, Enköpings-Posten, Västerviks-Tidningen, Göteborgs-Posten och Östra Småland.

Detta gjorde att en rad andra redaktioner läste och blev intresserade. Så Anders Liljegren fick ställa upp för en intervju i SVT Öst där han fick berätta om att vi behöver större lokaler och dessutom vill vi kunna öppna ett museum.

Själv blev jag kontaktad av TV4 Nyhetsmorgon som ska göra en intervju med mig i morgon 09.20 och av Radio Skaraborg som intervjuar mig 08.15.

Väl på väg till jobbet hade jag glömt busskortet (och passerkortet och taxikortet) hemma, ringde Markus som gjorde en brandkårsutryckning till busshållplatsen vilket gjorde att jag hann med bussen som kom hack i häl på Markus.

På jobbet hade jag bokat tid att lämna huset! Inte var dag. På Norges ambassad i Stockholm skulle Lars Gyllenhaal presentera sin nya bok ”Andra världskriget i Sverige”. Medan jag stod utanför och väntade på att bli insläpp och pratade med min vän Anders J så ringde Kulturnyheterna i SVT och intervjuade mig om AFU och att vi har fullt på arkivet. Den intervjun sändes klockan 18.15 i kväll.

Sedan vandrade vi in, hälsade på ambassadörsparet och minglade med lite lättcider (för mig) och skumpa (för andra). Träffade Andreas Ohlsson som var där för att lyssna och författaren själv som visade mig en kompass som tillhört en av bokens huvudpersoner, en DN-journalist, och gav mig ett signerat ex av boken.

Vid 18-tiden slog vi oss ned, den tidigare försvarsministernAnders Björck satt en bit bort, och lyssnade på Lars som berättade om sin spännande bok för oss. Säkert 100 personer. Men jag hann inte lyssna riktigt klart eftersom jag skulle bli intervjuad via Facetime i min mobil av TV4:s Efter 5 klockan 18.37. Så jag gick in till biblioteket, som jag hade bokat av en tjej på ambassaden när jag kom, riggade upp mitt lilla trebensstativ och satte en lampa så att jag skulle synas.

18.35 ringde TV4:s tekniker och efter lite reklam körde vi i gång. Jag ensam i biblioteket på ambassaden med fullt fokus i min mobil där jag enbart kunde se mig själv och inget av det som hände i studion där Henrik Alsterdal och Tilde de Paula Eby intervjuade mig. Det blev ett bra inslag trots de enkla tekniska omständigheterna.

Sedan var det bara att säga ej till ambassaden – men så enkelt blev det inte. För en kvinna som jobbade där hade jobbat för Strix Television med Robert Aschberg och med min gamle arbetskamrat från Norrbottens-Kuriren Hasse Häll, i dag tyvärr borta. Så det pratade vi en stund om. Sedan blev det taxi till jobbet.

Under kvällen uppdaterade SVT sin sajt med tre klipp från AFU! Ni kan se dem här. Inte illa. Och Anders gör riktigt bra ifrån sig.

Temat under dagen har alltså varit att AFU får så mycket material från hela världen att vi håller på att växa ur våra lokaler. Och det är också precis så som det är. För oss är det givetvis bra att detta uppmärksammas eftersom vi kanske har turen att hitta någon som faktiskt kan lösa detta åt oss.

Många skrev alltså om detta i dag och TT-artikeln publicerades över Sverige. Dock inte i min egen tidning där den inte vägde tungt nog. Mejlade länkarna till Jordan och Nikki i Oregon som tittade på de svenska teveinslagen och häpnade över vilket genomslag deras donation hade gett. ”Jag önskar jag kunde svenska!”, skrev Nikki till exempel.

Det blev ont om tid att hinna äta, ett gäng snittar på norska ambassaden, men till slut blev det i alla fall en pizza som jag åt här på redaktionen.

Hem vid 01 efter en rätt bra dag.

”Efter 5” i TV4 visade UFO-Sveriges sajt och rörde ihop AFU och föreningen trots att jag pratade med dem om detta några timmar före sändningen.

Text-TV.

Lars Gyllenhaal med kompassen.

 362 total views