Dagsarkiv: 13 maj 2023

Eurovisionfinal och chatt från soffan

På plats framför teven.

I dag jobbar jag hemifrån eftersom det ska chattas med DN-läsarna från tevesoffans djup. Det är final i Eurovision och jag siktar på att ge några dräpande kommentarer. Pratade en stund med låtskrivaren Jimmy ”Joker” Thörnfeldt som varit med och skrivit Loreens låt. Han är på plats i Liverpool men kommer att sitta med Cyperns artist eftersom han varit med och skrivit även den låten.

– Men om Loreen vinner då sticker jag iväg till Sveriges plats i green room, sa han.

Själv ägnade jag en del av förmiddagen åt att finputsa de kommentarer som jag har förberett till chatten. En hel del måste vara förskrivet, annars hinner man inte. Vilket innebär att jag har lyssnat och lyssnat och tajmat det jag tycker så att det kan läggas ut på rätt ställe under låten.

Mycket skriver jag också ”on the fly” medan låten framförs och så gäller det att hinna svara på läsarnas inlägg. Men vi är fler som skriver, Hanna och Matilda också.

Österrikes bidrag har en av mina absoluta favoritförfattare som röd tråd, nämligen Edgar Allan Poe. Och ni som har läst honom kan inte ha undgått att läsa ”The Raven” som är ett fantastiskt stycke poesi. Härlig syntax och så häftigt skriven. Jag blev lite inspirerad och tog avstamp i första versen, gjorde min egen Eurovisionversion med fred som min röda tråd – liksom många låtar i år handlar om.

Så här har ni den. Men läs gärna ”The Raven” först så att ni får en känsla för rytmen:

Once upon an evening show, while I watched, just feeling low
Eurovision sent it’s message dripping from the ceiling slow

No more wars I heard the Raven, no more deaths or blood or hate
The evening went and songs presented peace and love and not to late
to stop the shed of lives and structures standing tall that shall not fall

The black bird sitting staring told us all to stop the senseless war
Telling this the Raven vanished and the world thought – nevermore.

Inget mästerverk men ett försök till hyllning till Poe och ESC.

Utepremiär.

I dag blev det uteätarpremiär. Det varv varmt och skönt så vi satte oss på verandan och åt vår lunch, och det upprepade vi när det blev dags att äta kvällsmat. Då räkor på rostat bröd.

Fönsterputs.

Vi har gjort lite annat också. Anneli har putsat fönster i hela huset. Fint blev det.

När allt var klart åt vi räkmackor på verandan. Fortfarande hyfsat varmt vid 18-tiden.

Sedan var det Loreen för hela slanten där jag chattade tillsammans med Hanna och Matilda. Och tänk! Loreen vann!

Så här fick Sverige sina poäng från jurygrupperna: Ukraina, 12, Italien, 8, Lettland, 10, Nederländerna, 12, Malta, 12, Moldavien, 12, Irland, 12, San Marino, 4, Azerbajdzjan, 10, Österrike, 10, Frankrike, 6, Finland, 12, Belgien, 8, Tyskland, 12, Portugal, 5, Kroatien, 10, Estland, 12, Armenien, 10, Polen, 7, Rumänien, 10, Island, 7, Serbien, 5, Cypern, 12, Norge, 10, Schweiz, 6, Australien, 7, Danmark, 12, Spanien, 12, Israel, 12, Georgien, 4, Tjeckien, 10, Slovenien, 7, Grekland, 6, Albanien, 12, Litauen, 12, Storbritannien, 12.

Det var ett race i vanlig ordning, massor att skriva i chatten och när det stod klart att Loreen vann så fick jag skriva en artikel där Matilda redan hade lagt grunden. Ringde också och intervjuade Thomas G:son och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, två av låtskrivarna, som var glada som spelmän.

Det är något visst med att bevaka Melodifestivalen och Eurovision som jag gillar. Full fart och ont om tid. Alltid kul. Och min lilla film efter Loreens vinst i Melodifestivalen har nu gått över 25 000 visningar.

Klockan 02 satte jag punkt för en lång dag.

Loading