månadsarkiv: februari 2021

Grattis till Håkan och artikelskrivande

Håkan Blomqvist på plats på AFU.

I dag var det dags att säga grattis till AFU-vännen (och vanliga vännen!) Håkan Blomqvist som fyllde 17,25 år i dag, skottdagsbarn som han är. Ett utmärkt sätt att hålla sig ung länge har det visat sig. Och det gör Håkan genom att jobba för AFU genom att skanna och bland annat ordna förenings- och personhistoria som är hans stora intressen. Ingen kan lika mycket om UFO-Sveriges historia som Håkan, även om han ibland tvingas ta hjälp av Mats Nilsson som är en räddare i nöden när bilder och annat ska identifieras.

I Järfälla visade termometern plus nio grader i skuggan och solen sken från en i princip klarblå himmel vilket Anneli tog vara på genom att åka in till stan och träffa kamrater och sedan gå på långpromenad.

Själv har jag tagit vara på väderleken genom att sitta inne och skriva en 7.000 tecken lång artikel för Julstämning (rymdtema) som jag egentligen skulle vara klar med först om en vecka. Men nu fanns det plötsligt lite tid över så det var bra att få den saken ur världen. Skickade iväg den till min redaktör där och fick ett glatt svar tillbaka.

Har också lagt ned lite tid på Melodifestivalen och tittade på gårdagens deltävling på SVT Play eftersom jag inte såg den då. Försöker förbereda mig ordentligt inför finalen som jag ju ska arbeta med om två veckor. Men det blir lite tråkigare i år då vi inte kommer att få se artisterna live och jag utgår från att det heller inte bli någon efterfest (nej, självklart inte). Då brukar jag alltid filma artisterna när de sjunger sin a låtar under lite mera otvungna omständigheter. Trist att allt blir genom teverutan och datorn.

Men självklart stack jag emellan med att se både damernas och herrarnas kval och finaler i skid-VM:s sprintstafetter. Och det var lätt att imponeras av tjejernas lopp där de tog kommandot från start och inte släppte ledningen (utom väldigt kort) för att vinna klart. För herrarna gick det sämre – sexa – men det var dramatik och bra skidåkning som gjorde också den finalen sevärd.

Eftersom jag hade en stund över passade jag på att tvätta och när jag ändå var nere i källaren plockade jag fram tillsatsen till min kamera som ska göra det möjligt att fotografera av diabilder och negativ istället för att skanna dem. Det tog en stund innan jag fick ihop rätt delar men sedan funkade allt precis som det skulle.

Men jag ringde till Stefan i Mariestad för att få lite goda råd och det visade sig att han brukade köra med 200 ISO, bländare 8 och någonstans mellan 1/4 och 1/8 när han plåtade av sina bilder. Något jag nu har lagt på minnet.

Medan jag talade med honom beställde jag ett antal hundra diaramar på nätet från en sajt som väckte också Stefans nyfikenhet, Brunos bildverkstad som visade sig sälja det mesta när det gäller det analoga i fotobranschen. Jag trodde ärligt talat inte att det gick att köpa film längre men Bruno visade tydligt att detta var fel.

D90:an med diatillsats.

Diaramarna tänker jag använda för att byta ut ett antal glasade diabilder. Glas är inte bra för filmen och kan orsaka rena bakterieodlingen som förstör fotona.

Idén med att kunna plåta av diabilderna är att få undan en massa lådor med diabilder som jag helst vill skicka till AFU. Men först måste jag försäkra mig om att jag har fortsatt tillgång till bilderna som alla har någon form av ufoanknytning. Det rör sig om över tusen bilder så vi får se hur det kommer att gå.

Framåt kvällen blev det gös med pressad potatis som Anneli och Markus stod för, jag tog hand om pressningen. Gott blev det och sedan fick jag ansvara för disken. Paus i soffan med ”Tunna blå linjen” som fortsätter att vara lika bra. Kul att det blir en säsong till, den ser vi fram emot.

Och så kunde jag inte motstå dokumentären om Donald Trumps övertagande av det republikanska partiet och hur hans flörtande med extremhögern delat USA på mitten.

Fick den färdiga bilden med rymdtema från Andreas i dag också. Proffsigt och snyggt gjort givetvis. Nu kommer den att användas i nästa UFO-Aktuellt.

Allra sist blev jag sittande med lite mejl, bland annat med Mats Nilsson om en personfråga och med Avi Loeb för att få lite hjälp i en annan fråga än Oumuamua. Framåt 00.30 var jag klar vid datorn.

 115 total views,  1 views today