Dagsarkiv: 01 maj 2020

Ylva på besök och mejlintervjuad

I dag besvarade jag en längre mejlintervju från en iransk journalist som hade hittat till AFU och mig efter det att Pentagon släppte filmerna i veckan. Frågorna rörde bland annat det berömda fallet med ett par amerikanska jaktplan som jagade ett föremål utanför Teheran 1976 men också mera allmänna frågor kring hur man ska undersöka ufofenomenet och varför det är viktigt att göra det.

I övrigt har det varit en lugn dag på ufofronten med en del allmänna mejl att besvara och så en del förberedelser inför morgondagens styrelsemöte med UFO-Sverige.

Ylva var kvar här sedan i går och vi åt lunch tillsammans innan Anneli körde henne hem. Alltid roligt när hon är här. Anneli och Ylva hade tänkt att gå en sväng efter lunch men det regnade för mycket så de blev kvar inne.

En liten ekorre som skuttade omkring i ett av våra träd på baksidan av huset såg heller inte ut att njuta av blötan. Jag gick i alla fall ut och tog en bild av den.

Markus hade kund i dag och var iväg till banan men som tur var klarade han sig undan regnet. Inte så kul att instruera i golf när det regnar ordentligt.

En del av dagen har jag tillbringat i källaren för att få ordning i ett utrymme där jag har alldeles för många saker. Insatsen gick bland annat ut på att plocka in helsaker i album, inte minst svenska brevkort, och så sorterade jag en del utländska brev.

Men jag upptäckte också att jag måste göra något åt hyllkapaciteten i förrådet vilket kommer att innebära att jag får plocka ut en himla massa saker (mest papper och böcker) för att vinkla om en hylla eller rent av byta ut den mot en större.

I mitt stökande hittade jag en tavla målad av konstnären Georg Hildebrand som jag intervjuade i slutet av april 1981. Stefan Svensson var med och plåtade. Då gav han mig en tavla som sedan blev stående. Hildebrand var konstnär i Adolf Hitlers armé under andra världskriget men specialiserade sig senare på erotisk konst. Och det var en sådan tavla jag fick av honom. Han tyckte väl att det passade en 23-årig reporter.

Eftersom jag aldrig hängt upp den så lade jag ut den på Tradera för att få in lite pengar till AFU. Vi får väl se hur det går och om det blir något köp.

På tal om Stefan så hörde han av sig i morse och berättade att han sett mig i ny svensk film som gick upp på SVT Play i dag och som kommer på teve på söndag. Det var en liten överraskning. Jag tycker ju att jag borde känna till en sådan sak.

När jag frågade Stefan visade det sig att det är en SVT-serie under det inte så svenska namnet ”We got this” som delvis handlar om en journalist som vill skriva om spökraketerna! I en scen tittar journalisten på teve och serien filmen ”Spökraketerna” där jag är med. Jag har inte sett serien ännu men det ska jag givetvis!

Ibland tänker jag på hur märkligt det är med dessa spökraketer som få brytt sig om sedan fenomenet var stort 1946. Även om Anders på AFU intresserade sig för det på 70-talet och jag själv kom in i bilden på 80-talet då jag började intervjua vittnen och utredare så var det först när jag på allvar tog tag i det på 2000-talet som det åter blev känt för en bredare krets.

Efter filmen ”Spökraketerna” 2015 (av Michael Cavanagh och Kerstin Übelacker) började jag prata om fenomenet i allt fler sammanhang och snart också i varje intervju jag gav. Så i dag är det många som känner till det och att det nu hamnar i en svensk film är ett bevis på att ett begrepp som under årtionden varit bortglömt åter är något som folk förutsätts känna till.

Framåt kvällen bakade jag och Anneli pizza och sedan såg vi på ”C’est la vie”, en fransk komedi från 2017 på SVT Play. Trevlig och småputtrig.

Hade planerat att komma i säng i hyfsad tid, en bra bit före 01. Men så blev det inte. Kom på att jag kunde flytta några hyllplan i förrådet och så rök det en timme lite drygt, för det var en hel massa saker som måste bäras ut och sedan in igen innan allt var klart. En klar förbättring! Så det blev sängen efter 02 istället då jag hade bankat klart eftersom det givetvis jävlades.

 131 total views