Dagsarkiv: 01 september 2023

Sveaborg och till ufokonferensen

På väg från Sveaborg.

Innan vi lämnade Helsingfors och vårt hotell gick jag och Anneli ned till hamnen för att ta båten ut till Sveaborg, Suomenlinna, i det regntunga vädret. Ja, det dristade sig till och med att regna trots att prognosen sagt något annat så där gick vi utan vare sig paraply eller regnkappa (i mitt fall).

I vilket fall kunde vi sitta inne hela vägen ut till befästningen men där blev vi lite blöta innan vi hann söka skydd.

Sedan promenerade vi runt i befästningen en stund innan vi gick till butiken och museet (inträde 5 euro) innan vi tog båten tillbaka till fastlandet (3,10 euro per person och resa) för tt hämta bilen och köra mot hotell Korpilampi i Esbo där Fufora håller sin 50-årskonferens och där jag ska prata på söndag.

Vi fick ett stort och trevligt rum där vi kommer att få det bra under helgen och när vi väl hade installerat oss där gick vi till själva konferenssalen för att vara med och lyssna på inledningstalet som en av de få svensktalande deltagarna höll, Esa Åkerman, som också ska tolka mitt föredrag till finländska.

Jag och Anneli förstod inte mycket utan fick hålla oss till att kika på bilderna som var av lite blandad kvalitet. Men det var säkert intressant om vi hade fattat något.

Lasse Ahonen.

I pausen träffade jag min gamle vän Lasse Ahonen som var på plats för att sälja böcker och han skickade med ett antal till AFU plus att han tog på sig att sälja min engelska utgåva om arkivet.

Dagens chock kom i samband med lunchen då jag frågade om inte min vän Björn Borg skulle komma och då fick veta av Fuforas ordförande Heikki Kulju att Björn hade avlidit för bara ett par veckor sedan! En chock minst sagt. Jag mejlade Björn på vägen över och funderade över varför han aldrig svarade men aldrig kunde jag ha trott att han avlidit.

Ingen av de församlade verkade ha brytt sig om att ta reda på vad som händer med hans efterlämnade arkiv så jag satte igång några för att söka efter släktingar och Lasse trodde att han kanske kunde få tag på Björns dotter. jag hoppas verkligen det så att hans livsverk inte hamnar på tippen.

Den fina konferenssalen.

Under eftermiddagen passade Anneli på att testa sauna och bassäng (mycket bra) medan jag höll mig i föredragssalen och efter det sista anförandet testade så att mina grejor ska funka till på söndag. Jag var varnad för att det kunde bli problem med Mac men allt tickade igång precis som det skulle när jag väl stoppade i alla sladdar.

Jag hann också prata en bra stund med flera som kunde engelska, bland andra Matti Heinonen som ska prata i morgon och en av styrelsemedlemmarna i Fufora Toni Poikela. Båda mycket trevliga.

Heikki Kulju.

Sedan satte jag mig på rummet och jobbade in så mycket finsk text jag kunde i mitt föredrag för att underlätta för publiken. Min kompis P-M Hedén hörde också av sig under kvällen då han klockan 21.15 i kväll sett två orangefärgade ljuskällor som han först trodde var thailändska rislyktor, men den tanken avfärdade han snabbt. De färdades mot nordost och slocknade långsamt.

Skumt, inte minst färgen om det nu inte var ”ufoballonger”.

Klockan 23.30 var det dags för sängen.

Loading