Dagsarkiv: 02 september 2023

Dubbla intervjuer och trevliga möten

Här blir jag intervjuad av Timo Tahvanainen.

Senast jag träffades Timo Tahvanainen var i Tallinn för åtta år sedan då jag var där för att hålla föredrag för samma finländska ufoorganisation som jag ska prata för i morgon. Nämligen Fufora. Då var mötet på ett kryssningsfartyg där jag gick ombord när det lagt till, höll mitt föredrag och skyndade mig av innan det lämnade kaj igen med ufilogerna (och en massa andra ombord). Då högg Timo mig på hotellet i Tallinn och vi pratade ufo en stund inför hans kamera.

Nu upprepades detta med sådant som hänt sedan 2015 i ett rum som han fått låna av hotellet, Korpilampi, enkelt och spartanskt som ni kan se.

Intervjuas av Pertti för sin dokumentär.

Nästa intervju tog vid tio minuter senare då Pertti Kaijasilta från Digiscoop ville prata med mig eftersom han jobbar på en dokumentär vars historia började 1989 med några helt otroliga händelser med rymdbröder, stjärnresor och annat som jag inte ska avslöja här. Men Pertti fick mig i alla fall mycket intresserad av hans egen historia.

Annars har dagen bjudit på några föredrag som jag tyvärr inte fattat så mycket av. Ett på ungerska, med ungersk text på alla power pointer, och som översattes till finländska vilket inte hjälpte mig särskilt mycket.

Liisa och Sirpa och Anneli.

Medan jag lyssnade på det träffade Anneli sina kusiner Liisa och Sirpa som hade tagit bilen till hotellet eftersom de inte bodde särskilt långt bort. Så de tre hade några timmars trevliga återbesök i minnenas vindlingar. Annars hjälpte Anneli mig med att ta bilder när jag intervjuades.

Heikki Kulju.

Eftersom ordföranden för Fufora, Heikki Kulju, fyllde 74 år i dag uppvaktade jag med min bok om AFU och grattade honom. Konferensen genomförs på ett hotell som är mycket väl anpassat för detta med ett riktigt bra auditorium, nära till rummen och maten och en lobby där man kan umgås. Dessutom finns här fina bastumöjligheter, bubbelpool och en tolv meter lång bassäng som jag och Anneli testade senare på kvällen.

Själva föredragen har ju varit lite svåra att följa men att döma av de bilder jag sett handlar mycket om helt andra saker än ufo. Chakrapunkter, ”energier”, leylinjer, historiska byggnadsverk och en hel del som jag bedömer som ren new age. Ljusår ifrån vad UFO-Sverige bjuder på. Men arrangemanget är bra även om jag hade önskat mig mer fokus på ufo och framför allt finländska fall.

Rusning till Lasses bokbord.

Men intresset för de lite drygt 100 som samlats i dag var stort och efter ett föredrag av en ungersk talare rusade minst tolv personer och köpte hans bok, som översatts till finska, av min vän Lasse Ahonen. Lasse har också lyckats sälja sju av min bok om AFU vilket är roligt. Det lär nog bli några till i morgon efter mitt föredrag.

Janne och Susanne.

Under lunchen träffade jag och Anneli två svensktalande finländare, Susanne Kiverås och Janne Valli som vi hann prata med även under middagen.

När vi summit badat bubbelpool och bastat (med fyra finländska män som hela tiden öste vatten på aggregatet så att det knappat gick att andas, men jag vägrade lämna bastun före dem) satte jag mig vid datorn och jobbade om mitt föredrag en del. Jag hade förberett ganska många finska texter och under eftermiddagen fick jag hjälp att kolla alla av min tolk i morgon, Esa Åkerman, en hedersman som gör en enorm nytta på konferensen.

Många av er har säkert sett AARO:s hemsida som lades ut för tre dagar sedan. Har ni inte kan ni klicka och kika här.

Framåt 22 började jag gå igenom föredraget en sista gång så att det ska fungera tidsmässigt. Då hade Anneli somnat för en kvart sedan.

Framåt 23 var också jag i säng då ganska säker på att jag ska hålla mina 90 minuter inklusive tolkens översättningar.

Loading