Dagsarkiv: 14 september 2023

Avtackning, SvD, P1, TV4 och fejkade utomjordingar

Avtackning på gång. Daniel visar upp löpet.

I dag tackades jag av på DN efter mina 33 år där och det blev lite pirrigt, det måste jag erkänna. Sällan jag är nervös för att möta stora grupper människor men i dag var det annorlunda. Att stå i centrum en sådan här dag är något helt annat än att hålla föredrag för några hundra. Men jag ska återkomma till detta.

Morgonen börjad med att SVT sände sin intervju med mig, som spelades in i går, om de peruanska fynden där ufologen Jaime Maussan påstod att det rörde sig om utomjordiska likdelar. Jag tvivlar, något som jag fick möjlighet att säga vid ytterligare tre intervjuer senare under dagen. Med Svenska Dagbladet, TV4 och Studio Ett i P1. Sent i kväll fick jag en länk till en oberoende analys av Maussans påstådda utomjording från vännen Mauritz. Och den som kan franska ska absolut titta på den. Mauritz sammanfattning lägger jag sist i bloggen (på engelska) men den visar att mumierna är fejk och/eller förvanskade mänskliga ben. Bakom analysen ligger paleontologen Julien Benoit som är verksam vid Evolutionary Studies Institute, University of the Witwatersrand.

Så här skriver Mauritz: ”Det är nämligen så att jag följer en paleontolog på youtube som för tre år sedan gick igenom skanningar av dessa objekt. Det mest slående resultatet är att insidan av ena mumiens skalle på pricken stämmer överens med en lamas kranieavgjutning. Det visar sig att någon tagit ett lamakranie, vänt det bakochfram och skulpterat om det till att se ’utomjordiskt’ ut.”

Svenska Dagbladets artikel. Klicka på den.

Mycket handlade om presentationen i Mexikos kongress i går men också om att Nasa i dag, vid en presskonferens, lät sin oberoende forskargrupp presentera en rapport om hur Nasa borde agera i framtiden när det gäller ufo.

Och rapporten blev riktigt bra för Nasas expertgrupp slog inte bara fast att ufo är ett av vår planets största mysterier utan också att den amerikanska rymdstyrelsen ska engagera sig betydligt mer i ufofrågan och att man ska bli aktiv när det gäller att underlätta för allmänheten att skicka in sina rapporter.

Men klockan 14.15 satte vi oss i bilen, jag och Anneli, för att köra in till DN och vara med om min avtackning klockan 15. Det var på vägen in, när vi hade parkerat på Rålambsvägen, som SvD ringde.

Mitt löp. Glassbilden är en selfie från Örebro.

Väl uppe på redaktionen möttes vi av löpsedlar som alla som slutar får gjorda till sig och de var verkligen lyckade. Perfekt fångat! Sedan hann vi prata en del med Mia och Björn men också med några andra innan det var läge att gå in till Orangeriet, som är den största samlingssalen vi har på DN, och där ställa sig bredvid Peter Wolodarski som inledde med ett fantastiskt fint tal till mig efter det att min chef Daniel Berg överräckt en påse med fina presenter, bland annat en valfri tavla av Stina Wirsén.

Tårtorna väntar. Tack Björn för bilden!

Peters tal följdes sedan upp av ett lika fint från redaktionschefen Anna Åberg, som jag jobbat med på DN.se när hon var en vanlig reporter, och sedan av min skyddsombudskollega Hans Arbman och utrikesredaktören Lisa Sjökvist (som jag suttit rygg i rygg med i många år) liksom av fackets ordförande Anders Forsström. Det var helt otroligt och jag hade svårt att inte känna mig tagen av hyllningarna.

Efter allt detta höll jag ett eget tacktal där jag berättade min journalistiska bana i några punkter. Minnen från nyhetshändelser och hur jag en gång kom in på detta med journalistiken. Efteråt ställde sig folk upp och applåderade i säkert en minut. Grymt.

Som ni förstår var det ett väldigt känslomässigt avsked från en arbetsplats som jag älskat att gå till och till alla dessa underbara medarbetare som jag haft under alla åren. Jag är så glad att Anneli kunde vara med och ta del av allt detta.

Det blev många kramar och enskilda avsked efteråt och först 70 minuter efter det att allt hade börjat hann jag stoppa i mig min tårtbit som jag fick skära först av alla. Sedan bar det direkt av till TV4 för att vara med i ”Efter Fem” och prata om Nasas presskonferens i dag. Presskonferensen kan ni lyssna på här.

På plats i studion.

Jag visste att det skulle bli kort, min del var kanske fyra minuter, men det blev bra tycker jag. Vi pratade lite om de påstådda utomjordiska liken från Peru men också om Nasas rapport som var mer intressanta.

Från tevesoffan.

Och för att hinna läsa den mellan att jag åkte från DN till att sändningen skulle börja hade jag bett Mikael Karlsson att lyssna på den och ge mig en sammanfattning. Det fick jag i ett mejl som Anneli läste upp och sedan hade jag tio minuter på mig att läsa rapporten när jag satt och väntade på att gå in i studion.

När jag väl gick in i studion var jag väl förberedd trots att det var rätt ont om tid.

På vägen hem ringde en kvinna och undrade om hon kunde skicka in bilder till UFO-Sverige. Hon hade sett mig på TV4 och nu ville hon mejla foton från i somras som hon funderat över. Det gick givetvis bra så hon fick min mejladress och instruktioner om att skriva och berätta bakgrunden till dem plus när, var och hur.

Hemma igen tittade jag på de fina presenterna och sedan började vi planera för kvällsmaten men innan dess ringde Studio Ett och ville ha med mig under kvällen. Så vid 19 spelade vi in tio minuter som sedan sändes vid 22.15. Men efter det blev det var sin GT och sedan mat. Kändes som att jag var värd detta i dag.

Vi satte oss i soffan och tittade på ”Happy valley” men sedan blev det ett par timmar vid datorn. Inte minst för att tacka folk och för att sortera en himla massa digitala filer.

Jag har jobbat på med nästa nummer av UFO-Aktuellt i dag också. Blev två sidor gjorda.

Och så var duktige Markus hemma och klippte gräset och fick en lunch som tack.

Sammanfattningen av analysen som gjorts av Maussans påstådda utomjording:

”The study of the CT scans of the Nazca Mummies made in 2020 shows that: 
All the mummies display marks of intentional modifications.
Luisa’s skull is actually a Llama’s braincase. Luisa’s brain reconstruction is identical to that of a Llama. Luisa’s ribs perforate its spinal cord, and its spinal canal is obturated when it should enter the skull, which would have prevented this specimen from being a functioning living being. Luisa is definitely an artificial mummy made from animal remains. 
Alberto, Josefina, and Vicotria show the same modus operandi as for Luisa.
The eggs are not eggs but rocks. 
Maria and Wawita are mutilated archeological mummies. Their skeleton is human except for the hands and feet. 
Maria’s feet show misaligned foot bones and toes. There are too many foot bones to articulate just three toes. The heel bone is amputated. Maria could not have lived with such altered anatomy, and as such this mummy was most likely mutilated post-mortem. 
One of Maria’s toe has been broken which shows that the mummy was not curated properly.
Wawita has 5 hand bones for 3 fingers only, and 4 foot bones for 3 toes only. This demonstrates that Wawita is a mutilated human baby. 
The mutilation of these mummies is disrespectful and represents a loss for science and archeology.”

Loading