Spökraket från 1980


Under måndagen fick UFO-Sveriges rapportcentral in en rapport från 1980, en iakttagelse där en man och hans far sett en cigarrformad farkost utan vingar eller cockpit som i fullt dagsljus passerade över himlen, kanske någon kilometer från dem.

Så i dag ringde jag mannen, som bor här i Stockholmsområdet numera, och lyssnade till hans berättelse. Mannen mindes händelsen väl men tyvärr inte när den inträffade. Sannolikt på våren eller i början av östen 1980. Att han gissade på 1980 berodde delvis på att han hört om spökraketerna på National Geographic, där jag var intervjuad om Nammajaurehändelsen detta år, och det var programmet som fick honom att rapportera till UFO-Sverige.

Vi hade ett långt och givande samtal och nu har jag skickat mannen en karta och lite papper att rita på där han kan visa hur det hela gick till.

Läste i DN att en person som jag mejlat med bara för någon månad sedan gått bort. Mannens namn är välkänt för alla som arbetat med Väddöfallet (där en metallbit spelade en viktig roll). Olle Grinder var en av dem som analyserade Väddömetallen och skrev en rapport om den i september 1980. Titeln på rapporten var ”Undersökning av okänt metallfragment upphittat vid UFO-observation”.

Nu visade det sig att metallbiten var en vanlig jordisk hårdmetall med precis de orenheter som en sådan metall fick när den tillverkades här i Sverige i slutet av 1950-talet, då observationen gjordes.

Jag och Olle hade en del mejlkontakt under våren och inledningen på sommaren eftersom Olle ville ha en kopia av sin rapport, något jag fixade. I gengäld lovade han att förse mig med information om han hittade ursprunget till metallbiten, alltså vad det trekantiga lilla stycket använts till. För det vet vi inte säkert men Olle trodde at han kunde hitta svaret i några arkiv som han skulle söka igenom för et annat projekt.

Så blev det alltså inte. Olle Grinder blev 73 år.

Ägnade en timma åt att prata med skattemyndigheterna också. Inget kul samtal eftersom de i år, till skillnad från de senaste fem–tio åren, inte begrep varför jag behövde dra av en massa saker för mitt bokskrivande. Så nu är det bar att börja om på ruta noll och skriva till dem igen.

På vägen till jobbet stannade jag och köpte två Galiameloner som vi sedan hade som avslutningsfika för det här passet. Ni kan se Adam D, Björn, Cajsa och hemlige Simon på bilden ovan.

Började också så smått att förbereda oktober månads AFU-resa till England då det ser ut som om Anneli ska följa med. Skrev ett par brev till folk som jag ska träffa.

Jobbdagen kom nästan helt att handla om broraset i Italien.

Hemma, med hjälp av Peter som är en av mina ”ordinarie” taxikillar, läste jag en stund, åt en bit och fixade lite smått. Det blev sängen först 02.40.

427 total views, 1 views today