Dagsarkiv: 10 juni 2021

Solmörker och intervju i Radio Skaraborg

I dag var det dags för en partiell solförmörkelse som gick att se från Sverige så jag riggade upp kameran och tog fram lite skyddsglas för att kunna titta, fota och filma. Anneli anslöt när maximum närmade sig strax före klockan 13.

Det är lite lurigt att filma en sådan här händelse om man inte har riktig utrustning, vilket jag inte har. Istället byggde jag mitt eget filter till kameran med hjälp av ett par specialglasögon som kom med en tidskrift till den totala förmörkelsen 1999. Eftersom jag inte har något teleobjektiv som passar nya kameran så fick jag ta mitt zoom 10–200, också en nödlösning.

I vilket fall var det häftigt att se månen passera förbi solskivan under några timmar mitt på dagen och när jag och Anneli åt lunch på verandan pågick det hela som bäst i skyn ovanför oss.

Anneli spanar med ett specialskydd.
Med mobilen och ett svetsglas framför.

Min dag började 08.15 med att jag intervjuades av P4 Radio Skaraborg. Den här gången var temat Crazy Pictures nya film och där fick jag möjlighet att berätta om min lilla roll i sammanhanget och vad jag kunnat bidra med.

Har också fixat så att DN fick mina solförmörkelseklipp och kunde lägga ut en liten film framåt eftermiddagen.

Pojkarna.

Framåt kvällen kom Niklas och så var vi hela familjen samlad för en grillkväll. Det blev en sen start eftersom Niklas spelat innebandy fram till 21 och blev hämtad av Markus som haft sent jobb på banan.

Men när pojkarna väl kom var grillen igång och den första uppsättningen burgare klara att levereras.

Samlade för några hemgjorda burgare.

Det blev ett par trevliga timmar med hela familjen men när jag och Niklas satt i soffan framåt midnatt förändrades allt då han fick ett samtal från en arbetskamrat. Det visade sig att en av hans vänner på TT, den man som han reste till Moskva med för ett par år sedan, hastigt avlidit i en olycka i hemmet.

Jag fattar verkligen hur tungt ett sådant besked är efter att ha fått många sådana under mitt liv som är betydligt längre än Niklas. Vi satte oss vid köksbordet och pratade en lång stund och kramade varandra.

 162 total views