Dagsarkiv: 12 juni 2021

Filmjobb och fotbollsdramatik

Jag och Jan Delgado i oktober 2018.

Eftersom familjen inte kom tillbaka från Mariestad förrän senare på eftermiddagen ägnade jag min egentid till att jobba med den film som jag och Göran i Uppsala arbetar med. Tittade igenom den version vi nu har och gick igenom den bit för bit för att hitta förbättringar.

Det återstår en hel del jobb med filmen innan allt är perfekt men det är värt att dra allt några varv till så att slutresultatet blir det bästa vi kan göra.

Innan jag gav mig iväg till jobbet ringde jag Jan Delgado i England för att berätta att jag planerar att besöka England igen i höst – om coronaläget tillåter. Det finns ju en hel del som ska vara på plats innan resan går att genomföra men AFU har mycket som ligger och väntar i England så jag hoppas att det kan bli av.

Jag träffade Jan i oktober 2018 eftersom jag visste att hon hade tagit hand om sin pappas efterlämnade arkiv. Pappan är givetvis cirkelundersökaren Pat Delgado som tillsammans med Colin Andrews var de mest kända brittiska cirkelprofilerna under flera år. Jan lovade AFU hela arkivet så snart hon hunnit gå igenom det efter personliga föremål och dokument.

Nu kom jag aldrig iväg för att hämta det våren 2020, en viss pandemi slog till. Men Jan har samlat allt i ett antal lådor som står och väntar på mig och det känns bra att allt är väl omhändertaget.

Det blev några dramatiska timmar på jobbet när den danska fotbollsstjärnan Christian Eriksen segnade ner precis när han skulle ta emot ett inkast. Jag hade precis kommit fram till desken efter att ha köpt mat på Matpressen (hällande regn, var helt blöt om byxorna trots paraply) när spelet stannade och mina kollegor på redaktionen plötsligt blev gravallvarliga.

Ivan på Sporten började på en artikel eftersom vi fattade att detta inte såg bra ut och jag hängde på och började skriva bakgrund som jag lade in i texten. Sedan växeldrog vi nyhetstexten under drygt en timma med hjärtat i halsgropen och en mycket dålig känsla i magen.

När de första tecknen kom på att Eriksen klarat sig föll rätt många stenar från våra hjärtan här på redaktionen.

Mitt i allt detta hade jag också intervjuat Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för två artiklar med vaccinkoppling som jag jobbar med. En av dem publicerade vi under kvällen men den andra kommer först i morgon.

När jag var på väg för att köpa mat hittade jag en plånbok liggande innanför dörrarna till DN-huset. Eftersom det finns rätt många andra företag här så var det inte självklart att spåra ägaren som dessutom visade sig vara dansk. Ett danskt körkort, ett SL-kort och ett danskt kontokort låg i den. Ingen adress.

När väl dramat på fotbollsplanen var över började jag spåra killen men det var inte enkelt eftersom hans namn var hyfsat vanligt. Förutom ett mellannamn som stack ut. Genom det hittade jag hans bror i Danmark, skrev till honom på Facebook och ringde. Fullträff.

Brodern ringde upp sin bror som snabbt återkom till mig och så löste vi det hela. Och jag fick lära mig att plånbok heter tegnebog på danska! Vid 00.30-tiden dök den unge mannen upp och så kunde jag överlämna plånboken till honom.

Och när Finland till slut vann den framflyttade matchen mot Danmark med 1–0 visade det sig att jag var den ende i DN:s EM-tips som hade tippat just det. Oddset var 9,58.

Hem efter 01.

 193 total views,  2 views today