Varning för nätbedragare

Många blir lurade av nätbedragare men få av dem åker dit och väldigt, väldigt få av dem som drabbas får sina pengar tillbaka. Därför kan det vara på sin plats att berätta hur det gick till när UFO-Sverige drabbades av en bedragare – och lyckades få pengarna tillbaka på kontot.

Det var klockan 08.18 den 7 november som en person som utgav sig för att vara vår ordförande Anders Berglund skickade ett mejl till vår kassör. Mejlet var skickat på Anders mejladress och såg helt äkta ut. Men adressen var kapad:

”Jag behöver du göra en inbetalning av 4680 EUR till en mottagare i Storbritannien idag. Låt mig veta om det kan göras nu och vilka bankuppgifter som du behöver för att bearbeta betalningen.”

Svenskan var haltande och där borde vår kassör ha anat att allt inte stod rätt till. Men som man ofta göra med mejl, man läser dem snabbt och kollar vad som ska göras. Särskilt som man känner personen ifråga. Men eftersom det rörde sig om mycket pengar mejlade vår kassör tillbaka till ”Anders”:

Klockan 15.38 den 7 november gick följande mejl till Anders Berglund från kassören:

”Det är mycket pengar, vad avser det? Vi behöver namn, adress på personen och vilken bank vi skall skicka pengarna till. UFO-Sverige har Nordea som är nedlagd i Sala, så jag måste åka till Västerås eller Avesta för att utföra betalningen. Detta tycker jag är för svårt för mig att klara av.”

Svaret kom drygt en timma senare klockan 16.56 den 7 november:

”Hej igen Gunnar,
Betalningen är för logistik och andra tjänster. Vänligen gör en samma dag överföring av 4680,00 EUR till: Bank namn: Lloyds Bank, Mottagarens namn: Craig Mansfield, IBAN: GB69 LOYD 3092 0925 3161 68, Swift-kod/BIC: LOYDGB21498, Bank adress: 1000 BX1 1LT, UK, Mottagare adress: 10 Great Underbank, Stockport SK1 1LL, UK.
Skicka mig en kopia av betalning kvitto när den är klar.”

Och så ett tack från ”Anders”.

Klockan 13.26 den 8 november fördes pengarna över.

Den 9 november var jag på väg upp till en kamrat i Dalarna och plockade upp vår kassör och en annan styrelseledamot i bilen. Klockan 09.45 frågade jag rutinmässigt kassören om hur det såg ut med vår ekonomi och fick till svar att det var bra förutom en stor utbetalning på nästan 46.000 kronor som han hade gjort. Eftersom jag visste att vi inte hade några sådana utbetalningar blev jag orolig och ställde några följdfrågor och ringde sedan upp Anders Berglund.

Anders kunde direkt bekräfta att han aldrig skickat ett sådant mejl till kassören. Jag bad honom att omedelbart ringa Nordea och bad sedan att få återkomma så att han kunde få kopior av mejlkonversationen.

Klockan 10.15 kom vi fram till vår destination och så snabbt jag kunde lånade jag en dator och vi loggade in på kassörens mejlkonto. Jag vidarebefordrade mejlen till Anders som kunde ge dem till Nordea medan han hade dem i luren. Då kunde jag också se att när man klickade på ”Anders Berglunds” mejladress dök det upp en helt annan: formand@mail.com.

Därmed hade vi gjort allt vi kunde för att stoppa transaktionen. Men det kändes som att det mycket väl kunde vara för sent.

Klockan 11.49 den 9 november polisanmälde Anders händelsen till polisen i Västerås.

Sedan var det bara att vänta. Anders höll kontakten med Nordea så gott som varje dag och vi kunde bara hålla tummarna att pengarna inte hade lämnat Lloyds Bank.

Om det gick långsamt när det gällde banken så gick det desto snabbare när det gällde polisen.

Den 10 november, dagen efter vår anmälan, beslutade polisen att lägga ned vårt ärende: ”Förundersökning inleds inte.”

Och som skäl angavs: ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda.”

Då gick det bättre för Nordea och Lloyds Bank. För i går, den 28 november, kom alla pengarna tillbaka in på UFO-Sveriges konto! Och i dag kunde Anders meddela styrelsen det positiva beskedet.

Exakt hur det hela gått till vet vi ännu inte. Kanske hade Lloyds Bank fått flera anmälningar och höll kontot under uppsikt. Kanske höll man också pengar kvar där. I vilket fall är vi mycket tacksamma för detta. UFO-Sverige är ingen rik förening och det hade varit ett hårt slag att förlora en så stor summa.

Vi har alla lärt oss något av detta. Och även om det kan tyckas slarvigt att betala ut en så stor summa efter ett par mejl så vet vi att vi inte är ensamma. Polisen berättade att metoden att använda en kapad epostadress från en ordförande och sedan skriva till föreningens kassör för att be om just detta har förekommit under hela hösten. Och vi är inte ensamma om att ha gått i fällan.

[Bloggen fortsätter under bilden]

För egen del har dagen varit mindre kul. Har i princip tappat rösten och det skrålar fortsatt i bröstet. Men jag kunde i alla fall sova nästan hela natten.

Har inte riktigt haft ork med något som kräver för stor tankemöda så jag har fixat med frimärkena mesta delen av dagen. Ni kan se ett av dem här ovan men frågan är ju om det saknas både snille och smak i Svenska Akademien som just i dag i DN beskrevs som en sekt av Kerstin Ekman.

Mitt mål har alltså varit att prata så lite som möjligt men eftersom en ufoobservatör ringde mig direkt på mobilen lyssnade jag och kraxade sedan fram att jag skulle be någon annan ringa upp. det fick bli Kenth på Rapportcentralen.

Det personen hade sett inträffade i Karlshamn den 18 september klockan 23.11 och mannen hade tagit en film av det hela. Ni kan se den här på Youtube.

Det är ett rött blinkande objekt som verkar följa jordens rotation men trots att vi kollat in stjärnhimlen i nordväst, som mannen angett som filmriktning, så är det inte lätt att se något som är ljusstarkt nog för att kunna orsaka detta.

När Anneli kom hem åt vi och tittade på ett avsnitt ”Stranger things” igen. Fortsatt spännande.

I morgon hoppas jag att jag mår bättre annars får Anneli ringa och boka ny tid på vårdcentralen åt mig.

203 total views, 1 views today