Dags för Bokmässan


I dag tog jag och Anneli tåget till Göteborg för Bokmässan. En trevlig resa genom ett soligt Mellansverige. Vi kom fram till Göteborg några minuter efter tidtabell och tog sedan spårvagnen (”vagnen”) till Svenska mässan.

Eftersom vi redan hade ett kort som det var tre resor kvar på sedan förra året så visade jag det för chauffören och frågade om det skulle funka det. Det trodde hon. Givetvis gick det inte.

Chauffören konstaterade att vi faktiskt hade tre resor kvar men att det tydligen inte funkade i alla fall, konstaterade att det hela var ”ett skitsystem” och sa till oss att åka med ändå.

Vi fick ett rum på våning 16 på Gothia Towers med fin utsikt över Liseberg. Efter att ha installerat oss gick vi ned på Bokmässan som i dag var öppen för branschfolk och biliotektspersonal.

Jag skulle ha mitt montersamtal med Mattias Pettersson från Semic 17.00 till 17.20 i Bersån B02:02 (Bonniers) så eftersom vi hade tid över gick vi till Vetenskap och Folkbildnings monter för att träffa lite gamla vänner. Och vem stod i montern intill om inte Titti Nilsson från Töreboda, min gamla klasskamrat från årskurs ett i Mariestad. Kul!

I VoF:s monter höll Per Johan Råsmark som bäst på att läsa tankar och böja gafflar men snart hann vi också säga hej på Peter Olausson och Karin Noomi Karlsson och efter ett tag också min Facebookvän Anders Tryggvesson.

När vi hade minglat klart med det glada gänget där vandrade jag och Anneli tillbaka mot Bonniers monter där jag skulle prata. Och där dök först Åsa Larsson upp och sedan också Mattias Pettersson (som skulle bli min samtalspartner) och Matilda Berg, också hon ett känt ansikte från Semic.

Montersamtalet med Mattias gick riktigt bra. Tyvärr ingen större anstormning med åhörare men de som kom var desto mer intresserade. Och särskilt kul var att han en väldigt frågvis Bosse ”Bildoktor” och hans fru Monica i publiken som jag fick sitta kvar och prata med i säkert tjugo minuter till när allt var slut.

Dessutom dök författaren Catharina Ingelman- Sundberg upp i slutet av vårt prat och konstaterade att hon hade missat något hon verkligen ville höra och undrade när jag skulle prata igen. Så det fick hon veta och lovade dyka upp i morgon.

Efter timmen hos Bonniers, som driver den här stora montern, gick jag, Anneli och Åsa till VoF igen för att dricka sekt. Det var nämligen sektvarning där klockan 18 och vi var bjudna att mingla lite. Som sagt, alltid kul att träffa VoF:s Göteborgsgäng men också Peter som numera är riksordförande. Vi konstaterade glatt att vi lätt kunde byta förening om det bara vore för styrelsemötena. Ingen av oss pratar hjärtefrågor då utan rena föreningsfrågor.

Klockan 19 samlades Semicgänget på restaurang Tvåkanten på Kungsportsavenyn 27 där vi avåt en trerättersmiddag som blev ordentligt försenad efter problem i köket. Först klockan 21 fick vi in maten och då hade jag levt på ett par morötter som Åsa bjudit på, sekten från VoF och några brödbitar på restaurangen.

Men sedan blev det förrätt i form av Kalixrom, huvudrätt i form av koljarygg med potatis och efterrätt i form av en smarrig chokladhistoria med matchande viner.

När vi framåt 22 hade ljugit klart och jag via paddan konstaterat att många sett ”Spökraketerna” och dessutom gillat filmen nu när den gick i repris i kväll gick vi som hastigast in på Parks bar, dit ALLA går, men utan att stanna särskilt länge.

Det var inte utan att sängen kändes lockande.

Under fredagen ser mitt schema ut så här:

09.15; Montersamtal med Åsa Beckman i DN-montern F01:39.
11.00–11.20; Seminarium; Koder, krypton och dolda budskap Lokal F6.
12.00–12.20; Montersamtal med Mattias Pettersson i Bersån B02:02 (Bonniers).
13.30–14.00; Montersamtal med Karin Noomi Karlsson från Vetenskap och Folkbildning i deras monter på D04:33.

Sedan tar vi tåget tillbaka till Stockholm.

Sedan upphör man aldrig att förvånas. Två av de sista frågorna jag fick (det ramlar ju in ett antal om dagen) via mejl och mess innan vi lämnade Stockholm handlade om att NASA fejkar rymdfärder och att jorden är platt.

Vi lever år 2017 men det märks sannerligen inte alltid. Kunskap är något som inte alla är så intresserade av.

Nåväl, det blev en riktigt bra dag.

Bosse ”Bildoktor” och hans fru Monica lyssnade på mitt bokprat och köpte sedan en signerad bok. Stort!

Här läser Per Johan Åsa Larssons tankar. Efter några korta frågor (om när hon var född och ifall Åsa var katt- eller hundmänniska) så berättade han på en skriven lapp vilket tal hon skulle gissa mellan 1 och 100.

Och här gissar han vilken teckning en person gjort.

552 total views, 1 views today