Snart klart med nästa nummer och bolid


Sov ut till 11 efter att ha jobbat med UFO-Aktuellt till långt efter 03 i natt. Välbehövligt Sedan hann jag precis upp för att svara på ett samtal från Sven i Falköping. Sven undrade hur det hade gått för mig under föredraget på Armémuseum och så pratade vi om hans favoritämne, geologi kopplad till meteoritnedslag på jorden.

Satte mig en stund och jobbade med det sista till UFO-Aktuellt. Kanske inte det absolut sista om jag ska vara ärlig eftersom jag fortfarande väntar på att de sista sidorna ska korras av Stefan.

Det blev lite färdigmat innan jag tog bussen och siktade in mig på jobbet där en kurs i vårt nya publiceringssystem, Klara, väntade. Ett bra och enkelt system som jag kunde börja använda direkt under kvällen utan något som helst problem.

När jag kom ut från kursen luktade det smält plast i hela lokalen och det visade sig att en kollegas mobilladdare plötsligt tagit eld efter att ha smällt med en ljudlig bang. Ännu en påminnelse om att man inte ska lämna dessa laddare utan tillsyn.

I kväll fick jag ett sms från en kamrat i Mariestad som hade sett en stark bolid över stan vid 19.10-tiden. Först trodde han att det var vid 20 men senare ringde han tillbaka och korrigerade tiden. Den syntes nästan rakt i norr, över Vänern, och rörde sig åt öster. Ni kan se en bild av den tagen av Uppsala universitets allskykamera i Arvika här ovan. Den visar att det hela hände klockan 19.19.

”Det var med lite tur att den fastnade på bild då jag har problem med en daggvärmare som håller bort fukt från kupolen. Men ibland ska man ha tur också”, skriver Daniel Sundström som driver kameran.

Så här beskriver Stefan, som han heter, det som hände:

”I kväll såg jag nog något ovanligt himlafenomen. Trodde först det var en signalraket som dök upp över taket på vårt fängelse. Det rörde sig från väster till öster i en svagt fallande riktning. Jag såg det i cirka 4 sekunder innan det slocknade. Det ovanliga var att det var så ljusstarkt. Ungefär som en gatlampa av ledtyp som man ser på cirka 300 meter. Jämförde med de man ser på cykelbron [som går över Tidan]. Tyvärr var jag ensam så jag hade ingen att dela upplevelsen med men en ganska speciell upplevelse var det. Förmodar det var en kraftig variant av det man brukar kalla en stjärna som faller som väl är en meteor.”

Enligt Stefan borde boliden ha passerat någonstans över Värmland.

Precis så! Det var en meteor eller ett stjärnfall som man ibland säger.

Det blev en lugnare kväll på jobbet, i alla fall jämfört med i går. Jag och Björn gick till La Barca och åt Husets pasta.

Eftersom det bara var en större händelse i kväll, ett misstänkt terrordåd i Londons tunnelbana som visade sig vara ett gräl mellan några män, så kunde jag efter att ha lajvat den tillsammans med Adam och Viviana börja skriva lite på en blogg om boktips inför julen.

Jobbade till efter 01 sedan åkte jag hem för att jobba med UFO-Aktuellt. Klar 02.30.

870 total views, 2 views today