Glögg och gröt med grannarna


I dag klädde Markus och jag (mest Markus) granen inför det att grannarna skulle komma för vår årliga glögg- och grötsittning. Det är lite av tradition att ha den klar då. Och gröt och glögg har vi bjudit på under rätt många år nu, en fin tradition som få vill missa.

Anneli jobbade med att griljera skinkan och koka gröten och jag for iväg på en extratur till affären – det blir ju alltid så. Massor av folk på Åkermyntan i dag, jag fick parkera på en näraliggande bensinmack, men det gick ändå smidigt att ta sig igenom kassan.

Kul att det faktiskt ser ut som december ute just nu även om det vita inte är särskilt djupt. Men att vi skulle få behålla snön till julen är nog att hoppas lite för mycket på.

Hela gänget droppa in efter 16 med fina blommor och till och med en älgkalvsbit från Gunnar och Vanja. Den kommer att komma väl till pass i jul.

Hela sittningen är ganska opretentiös med ett par sorters glögg (årets var byggd på limoncello), pepparkakor och sex olika ostar att lägga på dem. Start i soffan för att sedan flytta till köket där det bara var att rada upp sig och köa för den ekologiska skinkan och gröten. Till detta bjöd vi på julöl och must.

Medan vi förlustade oss i Skälby jobbade Tobias och Johan i UFO-Sveriges tjänst då de har gjort Kristianstad tur och retur i dag – i bil med släpkärra. En hjälteinsats.

Slog ett par signaler till dem på vägen då de skulle leverera UFO-Sveriges utställning till Regionsmuseet i Kristianstad där den ska invigas av undertecknad den 22 januari och avslutas den 10 mars. Det är första gången som vi har vår utställning stående på ett museet utan att vi själva är där och jobbar.

De passade också på att undersöka ett ufofall på plats när de ändå var i krokarna. Bra jobbat!

Även för mig började dagen tidigt då jag vaknade en stund efter 06 och inte kunde somna om. Egentligen var klockan satt på 07.30 för att jag skulle hinna upp då jag väntade besök.

För strax efter 08 kom Erkki från Serieslussen och kikade på de 42 kassar med serier och serierelaterade böcker som jag har haft stående i källaren rätt länge nu. Han var lätt justerad med befarat revbensspricka efter att ha tampats med en tjuv i sin butik – men Erkki vann!

Nu gick han som hastigast igenom det hela, konstaterade att 80 procent var ”bra” och resten ”mycket bra” och sedan lastade vi in allt i hans stora Cheva. Nu ska Erkki gå igenom allt mera noggrant och sedan, någon gång i mitten av januari, blir det pengar till AFU.

När Erkki väl åkt med bilen full av kassar satte jag mig och började skriva på en artikel till ett kommande nummer av Historiska brott & mysterier. Han inte riktigt klart utan får fortsätta i morgon.

När så alla gäster hade gett sig av var Ylva kvar eftersom hon ska bo över natt, så vi passade på att titta på ”På spåret” på Play innan jag grep mig an disken. Då hade Niklas hunnit hem från jobbet och försvann in på Markus rum.

Strax efter midnatt var det dags att tänka på refrängen.

Hela gänget samlat för glöggen. Kalle, Maria, Gunnar, Vanja, Annette, Peter, Peter, undertecknad, Ylva, Anneli och Eva om vi kör motsols. Markus tog bilden.

I morse kom Erkki från Serieslussen och plockade upp 42 kassar med serier i olika format plus ett gäng Tintinbilar. Pengarna går till AFU.

Och här har vi kastat oss över gröten.

Och så här ser granen ut.

225 total views, 1 views today