Dagsarkiv: 9 mars 2023

Pressvisning på Arbetets museum

Anders Liljegren lyssnar på ett ufovittne.

Körde 07.30 för att komma fram till Arbetets museum till 10.00 för att vara på plats i god tid. För 10.30 kom medierna på pressvisning av utställningen ”UFO Norrköping” som ska pågå i drygt ett halvår. Där väntade Mårten Mellberg från museet och vi hann prata en stund innan Anders Liljegren och Tobias Lindgren dök upp liksom flera av de andra från museet.

Sedan kom Johanna Haverlind och Jacob Mattisson som ligger bakom utställningen och Anna Redmalm som är kommunikationsansvarig och Niklas Cserhalmi som är museets chef.

Det blev god uppslutning på pressvisningen – SVT, P4 Östergötland, Svenska Dagbladet, Folkbladet och Norrköpings Tidningar var där och Dagens Industri och DN har redan ringt och intervjuat (artikel i morgon). Dessutom kom Olle Tholén, Victor Danell och Rasmus Råsmark från Crazy Pictures. Tillsammans pratade vi med medierna och berättade om våra respektive områden.

Det är ju lite kul att AFU och UFO-Sverige inspirerade Crazy Pictures till att göra ”UFO Sweden” (och de var i sin tur också inspirerade genom ”filmen ”Ghost Rockets”) och filmen inspirerade i sin tur Arbetets museum till att göra ”UFO Norrköping”.

Utställningen, som ni kan se några delar av här nedan, var suveränt fin. Vilket jobb museet har lagt ned. Inte minst dess tekniker. Där finns bland annat en gammal diaprojektor som visar bilder från arkivets samlingar men i själva verket är det inga diabilder utan digitala foton som visas. Snyggt!

Här finns också en massa spännande lådor med texter om diverse fall, mest med Östergötland i fokus, och en interaktiv karta där man kan kika på olika inspelningsplatser där Crazy Pictures filmade under inspelningen av ”UFO Sweden” och ett antal vittnesberättelser som AFU har på band. Nu går de att lyssna på i gamla Kobratelefoner.

En del av utställningen, som inte är jättestor men väldigt bra, visar det rum som Crazy Pictures skapade åt UFO Swedens rapportcentral. Och visst finns det likheter med AFU!

Här finns också två teveskärmar där en av de filmer som jag filmade tillsammans med Markus och Tobias inför kursen förra året finns med och där besökaren får agera undersökare och kolla vad man minns från händelsen. En annan skärm visar bilder av misstolkningsfenomen som man ska gissa på och ytterligare en visar min intervju med piloten Sven Hjalmarsson.

Anna Redmalms bild när vi informerar medierna innan vi går in på utställningen.

Det finns mycket mer att se och jag kan verkligen rekommendera alla att göra ett besök.

När vi var klara med intervjuer och rundvandring åkte vi upp till restaurangen för att äta lunch som blev en buffét som museet bjöd på. Det var tre rätter att välja på så jag slog till med alla tre: Ärtsoppa med pannkakor (det var länge sedan!), köttfärsbiffar med stekt potatis och så panerad fisk med ris.

Medan vi åt planerade vi lördagens invigning och vad vi skulle säga. Jag får en kvart att berätta om AFU och UFO-Sverige och sedan fyller Crazy Pictures på och till slut är i alla på scenen och diskuterar.

Sist gick jag och Anders och pratade med en tjej som stod i butiken på bottenvåningen och diskuterade vad vi kunde sälja där under utställningstiden. Och därefter åkte jag till AFU och plockade upp ett gäng böcker som jag ska ta med till museet på lördag.

Roger och Carl-Anton.

På vägen hem stannade jag till på Öppen hand för att säga hej på Carl-Anton och Roger som jobbade där i dag. Det blev ett kort besök där de stod och sorterade böcker som hade lämnats in.

Bokreaköp.

När jag väl var på väg tillbaka till Stockholm bestämde jag mig för att ta vägen över Friends i Solna för att hämta min ackreditering till Melodifestivalfinalen. Det gick snabbt och smidigt och sedan var jag snart hemma. Utanför dörren stod ett paket från Adlibris bokrea där jag köpt tre böcker med olika mysterieinslag som ni kan se här ovan.

Två av dem innehöll några korta rader om ufo så de kommer att skrivas in i min nästa upplaga av ”700 böcker om ufo” som någon gång i framtiden ska bli ”800 böcker om ufo”.

Efter att ha ätit kvällsmat, betalat några räkningar och hängt tvätt pratade jag med hela familjen. Ringde upp Anneli i Italien (som somnat tidigt trött efter all skidåkning), Niklas som stod hemma hos sig och lagade chili sin carne) och så ringde Markus från Halmstad där han är på ett möte.

Jag har också fortsatt att boka inför den brittiska resan i april. Två hotellnätter i Tyskland på vägen ned och hem och så färjorna över Rødby–Puttgarden. Och så har jag mejlat med Bob Rickard, där vi ska bo när vi är i London, och med biblioteket i Newcastle som vi ska låna en samling från för att skanna åt dem.

Har också skrivit till Wim Kramer i Nederländerna om när vi kommer dit. Wim har ett stort antal lådor som ska skänkas till AFU och det är bäst för oss att vi har bilen tom när vi kommer till honom. Wim driver organisationen Het Johan Borgman Fonds i Odijk och den är inriktad på paranormala arkiv. Vi har varit där förut och fått dubbletter. Ni kan se den hög han har samlat ihop den här gången på bilden här nedan.

Att hämta i Odijk.

En bra stund efter midnatt var det dags för sängen och lite läsa. Hann inte med allt jag skulle i kväll. Här nedan kan ni se en del bilder från Arbetets museum,

Rasmus Råsmark och Anders Liljegren på väg in i utställningen.
En ”diabildsprojektor” visar bilder från AFU:s samlingar.
Så här såg UFO Swedens rapportcentral ut i filmen ”UFO Sweden”.
Här kan allmänheten kika på rapporter.
Vår bibliotekarie Ingrid Collberg har en egen monter.
Ett citat från Tobias Lindgren har fått en plats i utställningen.
De samlade massmedierna informeras av Johanna Haverlind.
Victor Danell och Folkbladets reporter kikar in på biografen.
Johanna Haverlind intervjuas av P4:s reporter.
Även jag har mitt hörn.

Loading