Dagsarkiv: 23 januari 2022

Radiointervju och samtal om filmprojekt

Tobias Lindgrens illustration av föremålet över Huskvarna.

I dag har TT:s artikel om UFO-Sveriges rapportstatistik från 2021 började sprida sig i svenska medier. Och illustrationen ovan används av bland andra Aftonbladet som publicerade artikeln rakt av. Ni kan läsa hela beskrivningen på ufo.se.

Själv blev jag uppringd och intervjuad av Radio Jönköping vid lunchtid och eftersom de tydligen inte fått Tobias illustration så mejlade jag den till reportern. Vi pratade i 7–8 minuter och det blev en liten artikel och ett prat som ni kan ta del av här.

Radio Jönköpings artikel.

Innan dagen kommit så långt hade jag ett långt samtal med en filmare som funderar på att göra en dokumentär om Gösta Carlsson och sedan mejlade jag honom en del filmklipp och annat som han kunde ha nytta av. Jag ringde också en av Göstas tidigare arbetskamrater och frågade om han kunde tänka sig att ställa upp.

Fick också en artikel per mejl som en forskare ville att jag skulle läsa igenom vilket jag gjorde och svarade med vändande post. Men den handlade inte om ufo utan något helt annat.

Annars har det ramlat in lite ufofrågor efter TT-artikeln så jag har ägnat mig åt att besvara dem så gott jag har hunnit. Flera har också messat och mejlat med olika idéer kring filmen från Norrköping som jag lade ut i går. Fler får gärna höra av sig!

Slog en signal till Lu Ejvegård också. Hon hade hittat lite mer material efter sin make Rolf, inte så mycket utan hon kan posta det i ett kuvert. Lu är alltid en glädje att prata med. Finns nog få som är lika positiva och glada som hon. En härlig bekantskap!

Ylva har ju bott här över natt så det blev gemensam frukost sedan jag kommit upp efter 10. En stund innan jag tog bussen mot jobbet åkte hon och Anneli med bilen till Valdemarsudde för en utställning. Då hade vi också ätit lunch i form av en mycket god lax som Anneli gjort.

Hann sitta en stund vid datorn och besvara mejl innan det var slut på hemmavarandet i dag. Och så ringde jag Håkan E för att diskutera ett par bokprojekt som vi ska ta tag i under våren.

Under dagen har diskussionen kring filmen som jag lade ut för några dagar sedan fortsatt. Och i dag svarar mannen som skickade mig filmen på en del av de frågor som dykt upp:

”Vi bor högst upp på våning fyra, alltså ingen över oss, en granne rakt framför vår dörr och en direkt till höger.

Granne som skakat dörrmatta – Nej, om någon av mina grannar öppnat dörren så hade det synts på filmen.

Ventilation som fått fnatt – Nej, någon ventilation eller fläkt finns inte i trapphuset.

Granne på annat våningsplan som öppnar/stänger dörr – Nej, kameran och ljudupptagning startas inte av rörelser utanför linsens ”synfält”.

Vad är det för ljuskälla man ser – Den reflektion man ser i grannens dörr kommer från kamerans infraröda ljus (trappljuset är släckt).

Hund-katthår som yr omkring – Nej, vi har ett mycket välstädat trapphus helt uteslutet med virvlande damm/hår.

Korsdrag i trapphuset – Nej, vi bor som sagt högst upp på fjärde våningen, inga fönster öppnas i trapphuset, ingen påverkan om entrédörr öppnas eller ej.”

Här kan ni se filmen igen och under den publicerar jag en film tagen av en UFO-Sverigemedlem i Norrbotten som jämförelse. Den är tagen utomhus.

Norrköpingsfilmen.

Nästa film togs i Norrbotten av en utomhuskamera den 12 november 2020 och publiceras som jämförelse med den från Norrköping. Den man som skickat mig filmen skriver: ”Jag gissar på damm, men det är ändå konstigt att farten ökar så mycket i slutet på filmen. Men om dammet kom närmare linsen så ger ju en liten rörelse skenbart större fart på bilden. Det kan lika gärna vara något i konstruktionen rent mekaniskt i sensorn eller programvarumässigt. Nåt går fel och löper amok på grund av fel i designen. Jag menar, när man förr i tiden fick se något från Sovjetisk tv och det var i studio och live med lampor så fick man ju ’streck’ på bilden på grund av sämre teknik än vi då hade till exempel i Sverige.”Mer kommer.

Norrbottensfilmen.

Sent på kvällen kom beskedet via ett inlägg på Björn Wahlbergs Facebooksida att den franske illustratören, serietecknaren och konstnären Jean-Claude Mézières har avlidit. Mézières blev känd för en svensk publik genom science fiction-serien ”Linda och Valentin”.

Jean-Claude Mézières 2015.

Jag träffade Mézières den 15 oktober 2015 då jag tillsammans med Björn Wahlberg plockade upp Mézières på Arlanda och jag fick möjlighet att intervjua honom i baksätet på bilen på vägen in till hans hotell på Söder. Nu fick det bli en kort artikel på DN.se om han gått bort i dag.

Under kvällen skrev jag om covid-19 och en del annat smått och gott, men det var ändå artikeln om att omikronvågen kan betyda slutet på pandemin där jag fick kommentarer både från virologen Niklas Arnberg och statsepidemiolog Anders Tegnell. Det var jag nöjd med en söndag som denna.

Men vi som var på plats på DN hann också med en liten kort glassfika. Och mat blev det också, några timmar tidigare, då jag plockade upp en kebabrulle från Ibolina.

Klockan 01 bar det hemåt där jag satte mig vid datorn och sorterade lite bilder, startade en tvättmaskin och fixade lite med mina frimärken tills klockan blev 02.30.

Loading