Dagsarkiv: 10 augusti 2022

Sten Lindgren har avlidit

Sten Lindgren, till höger, och Roland von Malmborg på en bild tagen av Håkan Blomqvist 1971.

I dag på förmiddagen nåddes jag av beskedet att den svenske kontaktpersonen Sten Lindgren gått bort. Sten, som var född den 30/11 1940, avled den 6 augusti.

Jag och Sten var långt ifrån överens om allt men även när det hettade till var han nästan alltid vänlig och korrekt. Sten var under många år Sveriges mest kända kontaktperson och sa sig ha sett mer än 200 utomjordiska rymdskepp och vid en rad tillfällen mött vänliga utomjordiska besökare.

Så beskriver vi Sten på ufo.se: Sten Lindgren har varit intresserad av flygande tefat sedan han som sjuttonåring 1957 observerade ett klotformat flygande föremål. 1960 blev han mer aktiv och gick in som medlem i Ifologiska sällskapet. 1965 grundade han tillsammans med Christer Jansson en informell grupp som kom att kallas Intergalaktiska Federationen (IGF). Föreningen hämtade sina idéer huvudsakligen från tre amerikanska ufokontaktpersoner: George Adamski, Howard Menger och George Hunt Williamson.

Under 1990-talet och framåt gick Sten Lindgren ut offentligt och berättade om sina kontakter med rymdmänniskor.1996 bildade han Arbetsgruppen för utomjordisk kontakt. 1997 gav han ut den självbiografiska boken ”Dialog med kosmisk kultur” (Regnbågsförlaget) vilken följdes upp med ytterligare en del 2006, ”Manual för kosmisk kontakt”. I sin bok ”Uppståndelsen från tefatssekten” (1987) berättar Anders Dahl om sin tid i IGF som han beskriver som en sekt (se Intergalaktiska federationen).

Det finns givetvis mycket mer att skriva om Sten Lindgren som fick ett stort inflytande på svensk ufologi och sedan också på den framväxande new age-rörelsen. Under ett par årtionden var han en lågmäld men bestämd förgrundsfigur för alla som ville ha stöd i tron på att jorden besöks av utomjordiska besökare. Sten ansåg sig vara dessas kontakt i Sverige.

Vad man än tror om Stens fantastiska men intressanta berättelser så är det en viktig del av svensk ufohistoria som nu har gått ur tiden. Utan Sten Lindgren hade den sett annorlunda ut.

Under förmiddagen har jag jobbat med att försöka lösa transporten av det material som ska skickas från England till Norrköping i samband med vår resa i morgon. Har pratat med Schenker i Sverige och England, Tullverket och AFU:s kontakt i England. Inte helt lätt att lösa allt. Men efter ett antal timmars mejlande, skrivande i olika formulär och skannande så ser det ut som om det har löst sig.

Benny Grandahl och undertecknad.

Klockan 14 blev jag uppringd via Zoom av Benny Grandahl på uppdrag av danska Sufoi. Benny gjorde sedan en intervju med mig om min senaste bok ”700 böcker om ufo” men vi pratade också om en del annat.

Jag har också gjort klart mitt föredrag till Barcelona och mejlat iväg det för översättning. Filmerna är ju sedan tidigare klara men nu ska alla mina kommentarer också föras över från engelska till spanska.

Anders och Anneli vid middagsbordet.

Framåt 18-tiden åkte jag till Barkarby för att plocka upp Anders Persson och sedan bar det hem för att grilla och ta en kall öl och kycklingfiléer och entrecôte. Inte så dumt efter en dag vid datorn – som inte tog slut efter maten. Då skickade Schenker ännu en blankett som skulle fyllas i och den var inte enkel. Bara att hoppas att den funkar för jag mejlade iväg den ifylld så gott jag kunde.

Nattlysande moln med Karlvagnen som bakgrund.

Sedan fick jag äntligen tid att packa. Något jag hade planerat att göra hela dagen. Tre väskor (modell mindre och mjuka) blev det. Och när allt var klart och jag burit ut ett par av väskorna till bilen så kom de nattlysande molnen och överraskade. Så jag var tvungen att ta fram stativet och den nedpackade kameran för att ta några bilder. Går ju inte att låta bli.

Sedan blev det sängen i alla fall framåt 23.15. En bra bit eftersom jag sov knappt fem timmar natten till i dag. I morgon ska vi upp 07 och köra till Tyskland.

Loading