Dagsarkiv: 17 augusti 2021

Håller seminarium om fejkade nyheter och fin recension

Skorstenarna blir lappade och lagade.

I dag höll jag ett seminarium för elever på Furuboda folkhögskola i Malmö men eftersom det var via Teams fanns elever från många håll i Skåne med och lyssnade på min timslånga föreläsning om fejkade nyheter och konspirationsteorier. Efter pratet följd en drygt trettio minuters lång frågestund som var riktigt intressant.

En av eleverna hade nämligen varit djupt inne i tron på att månlandningen var en bluff och då umgåtts med andra som också trodde det. Men när hon började tvivla och samtidigt bytte bekantskapskrets till en grupp som inte tvivlade så ändrade även hon åsikt.

Detta visar hur viktigt det är att vi dels umgås med andra som inte alltid tycker som vi och dels att vi kollar fakta innan börjar tro på något. Något jag hade berättat om innan eleven gav sin historia efter min föreläsning.

Internet har bidragit till att vi nu har lättare att tro på konspirationsteorier, hur befängda de än kan vara. För nätet är stort och alla som har den minsta udda idé kan hitta andra som har samma. Därmed kan alla enkelt förstärka sina förutfattade meningar istället för att tvingas läsa böcker och diskutera med mer kritiskt lagda personer.

Under dagen kom en plåtslagare från ett lokalt plåtslageri och tog sig enm titt på vår trasig skorsten, lagade den tillfälligt (ska hålla ett år) och upptäckte att också den andra skostenen läckte. Så nu är också den lagad.

I dag kom Bibliotekstjänst med ett nytt häfte som går ut till alla bibliotek i Sverige. Och där fanns en fin recension av den nya upplagan av min bok ”Mötet i gläntan”. Så här skriver lektören om boken:

”Denna nya upplaga innehåller mer detaljer kring historien om händelsen och dess efterspel samt flertalet nya bilder. Svahn är en duktig författare vars berättarton är mycket sympatisk och allt analyseras med journalistens kritiskt granskande öga. Mötet i gläntan är en klassiker inom UFO-observationslitteraturen och nyutgåvan är välkommen.”

Roligt med en sådan fin recension som förhoppningsvis ska betyda att flera bibliotek kommer att köpa in den.

Under dagen pratade jag med en källa inom den svenska försvarsmakten om ett fall som jag hoppas kunna hitta en lösning på. Egentligen två fall faktiskt där det andra är ett äldre. Vi får se hur det går.

De tre mynten.

När jag kom hem sent i går kväll låg ett kuvert med frimärken och en del mynt och väntade på mig. Från vännen Ole i Oslo, givetvis! Ni kan se de tremynten här ovan, två amerikanska endollarsmynt som föreställer astronomen Annie Jump Cannon som ägnade sin forskargärning till att klassificera stjärnornas spektrum och rymdteleskopet Hubble.

Det tredje myntet är ryskt och råkade hamna uppochner på bilden. Det föreställer några av de tidiga rysk rymdhundarna. Frimärkena var också riktigt fina och dem kommer jag att dela med mig av till två vänner som samlar på vissa motiv.

Arbetskvällen gick även i dag i Afghanistan och talibanernas tecken och jag bevakade deras första presskonferens, skrev två versioner till två olika upplagor av DN och fortsate sedan att skriva om andra händelser i såväl Afghanistan som övriga världen.

När det blev matdags gynnade jag Nyhetsgrillen och Janne som driver dem. Köpte en tunnbrödsrulle som smakade utmärkt och även i dag fick jag sällskap av Monica när det blev dags att börja äta den.

Lite lugnare avslutning i dag men ändå mycket att göra.

 282 total views