Dagsarkiv: 24 augusti 2021

Möte på AFU

Möte på AFU minus Anders L.

Startade tidigt med bilen fullpackad för att plocka upp Carl-Anton i Nyköping och sedan fortsätta till AFU i Norrköping för några möten. Och för att lämna en stor del av Rolf Ejvegårds och Nils-Olof Jacobsons arkiv för arkivering. Arkivboxarna var färdigordnade av undertecknad och nu ska Anders L sätta etiketter på dem och ge dem en plats i någon hylla.

Som vanligt spelade Tobias Lindgren in en minutlång Instagramfilm med mig där jag kort berättade om den leverans av material jag nyss lämnat. Men det var mycket annat i bilen också, inte minst flera kassar med böcker som nu ska stämmas av mot vår 55.000 volymer omfattande boksamling.

Ett av skälen till resan ner var alltså att lämna arkivmaterial, ett annat var at diskutera kursen med Tobias Lindgren. Vår fältundersökarkurs som nu har 36 personer anmälda. Bara nio platser kvar alltså. Den som vill gå den bör snarast ta sig en titt på ufo.se och bestämma sig.

Jag och Tobias brukar hålla i ett rollspel med ett påhittat ufofall och så blir det även i år. Och det var den saken som vi diskuterade formerna för.

Vi hade också ett möte med Kjell Törnlund som i många år drev tidskriften IFO-Information som han tog över efter Carl-Axel Jonzon, UFO-Sveriges förste ordförande. Under en lång period fanns UFO-Information och UFO-Aktuellt sida vid sida men nu är det bara UFO-Aktuellt kvar.

Kjell är i vilket fall en duktig musiker och filmare så mötet kom att handla om den crowdfundingfilm jag hoppas att vi kan göra för AFU. Där visade sig Kjell har många bra idéer och dessutom kontakter som kommer att bli ovärderliga i sammanhanget.

AFU:s huvudlokal.

Även under lunchen på restaurangen Knock ’em down (ja, den heter så) där vi åt en inte helt perfekt raggmunk med fläsk pratade vi om såväl kurs som film och fortsatte sedan en stund till efter att ha kommit tillbaka till arkivet.

Träffades också Leif som redan hunnit skanna hela Margaret Frys rapportarkiv som jag tog med mig en kopia av hem. Den ska jag skicka till några i England som vill fortsätta hennes arbete. Margaret ska begravas den 29 augusti och jag hoppas kunna skicka blommor dit.

Här står det danska rapportarkivet.

På vägen hem stannade jag och Carl-Anton till på Ge för livet som är en second hand-butik på Finspångsvägen där vi hittade några böcker var. Två som jag tror att AFU saknar.

Carl-Anton letar igenom hyllorna på Ge för livet.

Carl-Anton hade också haft med sig en kasse till mig som jag fick när vi var på AFU och där fanns fyra Lucky Luke som jag saknade plus en del annat kul. Bland annat boken ”Seder och bruk kring 1890-talet i Ragunda tingslag av Anton Andersson som innehöll en del spökerier och annat som intresserar mig. Men också en del klipp.

En annan intressant bok som jag fick av Carl-Anton var Bengt Anderbergs ”Under molnen” som inte bara har ett mycket märkligt fenomen på omslaget utan också innehåller ett kapitel om William Corliss och hans arbete med att göra märkliga naturfenomen kända.

Bengt Anderbergs ”Under molnen” från 1991.

På sidorna 71 till 75 tar Anderberg under rubriken ”Naturens gåtor” upp en del av de sällsamheter som Corliss samlade in och han gör det med betoningen på mystiska ljud. Nu visar omslaget inga leviterande stenar eller ufofenomen utan är en bild av alkemins stenar som är svårfångade medan filosofins stenar ligger överallt på marken utan att kunna ses av alla.

Det andra stället fick jag överlåta till Carl-Anton eftersom jag hade fått telefon från en dam i Uppsala som jag sökt en massa gånger och till slut skrev brev till. Nu hade hon fått det och återkommit. Samtalet varade i en timme och handlade om olika teorier om vad ufo skulle kunna vara.

Jag har haft tre timslånga samtal under dagen. Förutom Uppsala så pratade jag med min kamrat Johan som är sjukskriven och försökte muntra upp honom. Och han blev verkligen glad att jag hörde av mig. Framåt kvällen pratade jag med en kvinna i Huddinge som 1985 varit med om en mycket häftig ufoobservation där föremålet långsamt kommit inflygande mot den bil hon och flera andra färdades i och sedan blivit hängande, eller stående, nära vägen.

Där började föremålet söka av omgivningen med ett mycket starkt sökarljus som träffade träd och omgivning innan det riktades rakt mot bilen (som stod stilla med motorn avstängd). Då verkade det som om någon som skötte sökarljuset blev lika överraskad som de i bilen var vid det laget och föremålet släcktes och flög iväg i samma bana som det hade kommit.

Kvinnan gav ett mycket stabilt intryck och hon var fortfarande mycket brydd över det som hade hänt den där höstdagen då det fortfarande var lite ljust ute. Jag bad henne göra en teckning av föremålet som hon beskrev som runt med ett slags kupol och flera fönster varav ett var det som ljusstrålen kom ifrån.

Numera inköpt.

På vägen hem från arkivet stannade jag och tankade och tog en glass vid Sillekrog och sedan på Stora Coop i Vinsta för att köpa den missade surströmmingsburken. Vän av ordning såg ju på vår bild härom dagen att vi inte hade fått med oss en burk Oscars hela firrar ur kyldisken. Nu fixade jag den saken.

Anneli var på Nationalmuseum och såg på Zornutställningen när jag kom hem och Markus på jobbet så jag packade upp och började skala potatis. Hade också fått mejl från UFO-Sveriges sekreterare Victoria med protokollet från senaste mötet som jag läste igenom och skickade vidare till Tobias som också är justerare.

Ska jag nämna ett annat av många telefonsamtal i dag så var det ett långt även med vår kassör Tony som inte bara lovade (och fixade) en donation på 100 kronor i månaden till AFU från och med den här månaden, utan också erbjöd sig att utföra en del skanningsjobb åt arkivet. Mycket värdefullt och väldigt snyggt av Tony.

Dagen tog slut framåt 01.

 200 total views