Dagsarkiv: 11 augusti 2021

Tor till Uppsala och meteorspaning

Thomas Andersson i sitt antikvariat.

I dag plockade vi upp resten av våra egna potatisar ur landet och det blev en hyfsad skörd som ni kan se på bilden här nedan. Dessutom har vi kunnat skörda vid flera tillfällen under sommaren. Och våra egna potatisar har blivit lika bra som köpesvarianten men vi har ju ingen större odling så vi får ju handla också.

Anneli plockar upp våra sista potatisar.

När vi ändå var ute i landet rensade vi bort en del ogräs och oönskade intränglingar så till slut hade vi fyllt en sopsäck.

Framåt 10 satte jag mig i bilen och körde till Uppsala för tre olika ärenden. Det första var ett kort möte med Mattias Larsson som är ordförande i Väderbitarna som skulle överlämna en kasse med SMHI:s Väder och vind till AFU. Och där saknar vi en del nummer så det kommer att bli ett bra tillskott. Egentligen skulle vi ha fått fler utgåvor och en del annat men en grävskopa som orsakat ett hål framför nedgången till Mattias källarförråd satte stopp för den saken.

Mattias Larsson.

Det får bli en annan gång. Då räknar jag också med att få ta hand om Lars Anderssons ufoböcker, Lars som är mycket ufointresserad men också ännu mer intresserad av väder och som jag känner väl. Tyvärr är han numera på ett hem, starkt dement och Väderbitarna har tagit hand om hans böcker och papper.

Efter att ha tackat och kommit överens om att ses igen körde jag till Thomas Andersson (bilden högst upp) för att lämna tjugo kassar med matematik, fysik och filosofi. Böcker som han är speciellt intresserad av och som han kommer att gå igenom och ge ett pris för.

Det finns inte mycket plats kvar i hans antikvariat så vi fick ställa alla kassarna direkt i ingången där kunderna nu får kryssa sig fram.

Etappmål tre var Gunilla som är dotter till den bortgångne astronomen Bengt Westerlund. Det skulle bli besök tre där men det fanns några hyllor som jag inte hunnit gå igenom. Efter några timmars jobb hade jag fått ihop tolv kassar som Gunilla nu är vänlig och donerar till AFU för försäljning.

Gunilla framför en del av böckerna.

Mycket skönlitteratur den här gången eftersom jag redan har tagit astronomin. Jag hittade i alla fall en hel del som nu ska säljas till Böckernas hus framför allt.

När jag kommit hem och packat ur allt var det bara plocka upp Markus och åka till en kamrat till honom nära Jakobsbergs station. För det är här som Markus snart kommer att flytta in. Kamraten ska börja studera i Borås och den 1 september kommer Markus att ta över lägenheten i andra hand så snart som föreningen godkänt honom. Och det är troligt.

Vi gjorde en ordentlig husesyn vilket gick snabbt eftersom det rör sig om en etta med litet kök och hall. Allt i riktigt fint skick. Vi kikade på förråd, tvättstuga och annat som han måste känna till och sedan satt vi och pratade en stund.

Det kommer att bli riktigt tomt när nu också yngste sonen lämnar oss. Men vi vill ju inget hellre än att också han ska stå på egna ben nu när han har en lön att luta sig mot. Men det känns i hjärtat också! Precis som när Niklas flyttade.

Niklas har förresten tagit tåget till Kyoto i dag och skickat fina bilder därifrån. På fredag flyger han hem till Sverige igen.

Självporträtt med Jupiter och Saturnus i bakgrunden.

Efter att vi ätit kvällsmat tittade jag och Anneli på ett avsnitt ”Morden i Midsomer” innan jag packade mig ut för att se om jag kunde få syn på några perseider. Men det var verkligen glest. Den plats jag körde till var lite fuktig och sikten inte den bästa men jag såg ändå hyfsat med stjärnor men bara två meteorer.

Efter en timme gav jag upp och tog istället ett självporträtt där jag spanade mot himlen. Såg ett antal satelliter i alla fall.

Hemma 01.30.

En satellit på väg ned i Karlavagnen.

 307 total views